28.1.10

N, 1199. päev: die Ufer sind vernunft und trieb

Lumeriismetega november jätkub. Eilne külm päike oli vaid üürike, nagu meelde tuletades, et päike on siiski kuskil veel olemas ning aeg-ajalt ka alt maapinnalt näha.

Varasemate aastate kogemuse järgi peaks novembrit jätkuma veel paar kuud. Teisalt siin ei tuiska, ei ole −35 °C ja meretaseme langusest ka häda ei ole, sest meri on viietunnise rongisõidu kaugusel.

Päeval sajab lund juurde ning kui ilmaennustust uskuda, siis peaks nädalavahetusel olema maas suhteliselt palju lund ning võib-olla saan täiendada selletalvisi siinmaiseid lumepilte. Põhjapoolkera lumekaardilt on näha, et olen just-just pideva lumikatte servas; ida pool katkeb see alles Vaikse ookeani ääres.

Eile küsiti tööl, kes tahab võtta täna tuleva äkilise kiire pika töö. Andsin end üles. Anti hoopis kolleegile. Seega saan käia rahus lõunal.

Stammlugejale meelelahutuseks: välistõlkes, mis on X dokument, mis mainib Y dokumenti, on nii hoolega asendatud sõna this sõnaga „kõnealune” (st Y dokument), et ei ole tähele pandudki, et see tähendab hoopis „käesolev” (st X dokumenti).

Ütlen poes kassiirile raha ulatades hajameelselt: „Olkaa hyvää!”

JIR vahendab täna ajalooavastust, milles loodab lahendust mõistatusele, kas vanad roomlased magasid aluspesus või alasti (vrd raamat „Eesti aastal 1200” ja selle teadlaste lahknevad arvamused, kas Muinas-Eesti naised kandsid aluspükse või mitte); õhtupoole tuleb täiendus teadlaselt, kes sama tsitaati juba kord uuris ja leidis, et ega asi ikka selge ole. Veel saame täna uudistest teada, et paavst Joh. Paulus II andis endale meeleldi rihma.

Aga ega hädad käi mööda kive ja kände. Saan teada, et noor daam H, kelle pere seltsis veetsin 1990. a suvel pika nädalavahetuse, on paar nädalat tagasi surnud vähki.

No comments: