26.10.07

R, 518. päev: it's elementary

Näen unes, et on kampaanianädal „Ole oma kangelane!”, kus inimesed kehastavad oma lemmikkirjanduskangelast nädala päriselus. Olen miskipärast otsustanud hakata Sherlock Holmesiks ja nuputan kriminaalpolitsei umbejooksnud juurdluste kallal. (Aga nendel, kes on otsustanud hakata Karlssoniks katuselt, läheb palju hullemini...)

Ja hommikul on meilis Saksa astronoomiapoe spämm, millest saan teada, et komeet 17P/Holmes läks eile ogaraks ning helenes mõne tunniga miljon korda (tähesuurusest +17m suuruseni +2,8m – tähesuurus on logaritmiline skaala, 1m vahe vastab erinevusele u 2,5 korda). Loen, et see on Perseuse tähtkujus, mis mulle õhtuti ilusti aknasse paistab. Ootan põnevusega.

* * *

Tõlkida on tööstusdisainilahenduse kirjeldus, milles on kaks sõna, millest teine on strip, valdkonnaks meditsiin. Teadagi, mingi testiriba. Mõtlemata klõbistan sõnapaari Google'isse sisse – ja hea on, et alustan teksti-, mitte pildiotsingust, sest arvake ise, mida leiab Google'i otsing, kui üks sõna tähendab paljude muude asjade hulgas veebikaamerat ja teine on strip! Valik taltub, kui lisan otsingusse kolmandaks sõnaks medicine. Meenub praktikum viimatistel õpingutel neli aastat ja kaks päeva tagasi, kus pidime leidma – ilma Wikipediata, sest seda siis veel ei olnud –, kas inglise sõna flash on kaubamärk või mitte (st kas „Flash memory” peab olema eesti keeli „Flash-mälu” [ei] või võib olla „välkmälu” [jah]). Ja see, kui kunagi kontrollisin oletust, kas mingi materjal on pakkekile, ja leidsin kaks kohta, kust seda saab osta, ja kümneid, kuidas selle sisse nn täiskasvanumängudeks inimesi või nende kehaosi mähitakse. Ning see, kui oli kunagi pesumasinajuhendi toimetamisel (tööl, kontoris) vaja järele uurida, kas rinnahoidja metallkaarte kohta on olemas oskussõna.

Aga muidu on tööd jubedalt palju. Vahepeal tuleb teade, et üks keskmisest pikem tõlketöö tühistatakse; mul on hea meel nagu Jüri Järvetil, kui tal etendus ära jäi.

Toanaabrid C ja S on mõlemad järgmine nädal ära ja aiman õudusega, et mul tuleb nende paljusid toataimi kasta. Oioi. Suvel juhtus, et arvasin, et ju üks taim peab veel päeva vastu, kastan homme, aga järgmisel hommikul järgis ta tihedalt poti kontuure.

* * *

Ja komeediteema juurde naastes mainitagu, et täna lõunani selge olnud taevas on õhtust alates pilves nagu naelutatud.

No comments: