18.1.07

N, 298. päev: tuul ja kõned

Alates eile õhtust saati on tugev tuul ja kallab vihma. Nii ametlikult, et aknast näeb, et all orus on jõgi kollakassogast vett pilgeni täis. Tuul peksab vihma vastu akent, märjad on nii korteri rõdu (ida poole) kui ukse taga trepikojani viiv käigurõdu (lääne poole). Kohaliku lehe andmeil on see nädala aja jooksul juba teine orkaan, Kyrill. Ükspäev avastasin, et Kirikmäel bussipeatuse juures, kus kahe kõrghoone vahel võib ka mõõdukas tuul paisuda selliseks, et ajab sea püsti, on üks ajutine viit lausa seotud posti külge:

16.1.200718.1.2007

Tööle minekul väljun majast täpselt samal hetkel, kui sellest sõidab mööda 125. buss. Seisan peatuses paar minutit õnnetuna, aga siis tuleb 194. buss, mis on taas plaanist neli-viis minutit maas. Tore.

Tööl vastab keeletehnoloog (vt eilne sissekanne), et mu pakutud nimevariant on küll superlahe, aga vaevalt, et see inimestele meeldiks, aga ta edastab selle rühmale siiski. Ja et ka senise tarkvara nimi olla pakutud naljana.

Kahe terminiküsimusega on kiire ning juhtub midagi erakorralist: tavalise meili asemel ma võtan kätte ja helistan!! Teisel juhul tuleb, tõsi küll, ka meil saata, aga ikkagi erakordne.

Teen korraks iseoma käega näpuka hotelituubade reserveerimine.

Päev otsa peksab vihm vastu akent (sest tuul puhub edelast, just mööda seda orgu, mille kohal mu pesa ripub). Nähtavus on umbes kaks kilomeetrit, mis on nädala alguse uduga võrreldes väga palju. Kõrghooned kindlasti kõiguvad [mis meenutab ühe Tallinna kõrgkooli hiljutist pealtnäha kivist juurdeehitist, mis iga tuuleiiliga nagises]. Turvaosakonnalt tuleb meil, et kuna õhtuks tuul tõuseb veelgi, kontrollige enne äraminekut, et aknad oleksid kõvasti kinni. Mu toa aknad ei käi üldse lahti (vaja on erivõtit, mida mul ei ole). Kohalik leht loetleb kogu riigi tormikahjud, aga pealinna ei ole torm õnneks eriti laastanud. Kella üheks on kogu riigis kinni 10 maanteed, ümber kukkunud 62 puud ja ära lennanud 7 katust; kolmveerand kolmeks on puid langenud juba 110 ja katuseid minema lennanud 15 ning veega täitunud 20 keldrit; kell pool viis on kinni 20 maanteed (ja 5 on üle ujutatud) ning kiirteedel on piirkiiruseks 130 km/h asemel 90 km/h). KAD-majas lõunal käies kuulen õues undamist; esti arvan, et kellegi auto on tuules vankuma löönud ja kisama hakanud, aga et undamine kostab ka KAD-maja juures, siis saan aru, et see kostab kohtutornide ehituselt, et allatuult olijaid tähelepanelikud oleksid. Kraananokad on keeratud allatuult ja tornide otsas täna ilmselt midagi ei ehitata.

Kohaliku lehe järgi on kell pool viis mu korteri juures jões üleujutusest puudu 7 cm ja kell seitse 5 cm. No muidugi on tore, et maja on kõrgel jõekaldal ja tuba jõest mitukümmend meetrit kõrgemal, nii et hommikul õnneks ei ole külma jalapesu oodata!

Kui kuue paiku lahkun, on tuul ikka veel üsna vali, aga vihma enam ei kalla. Edasi hakkab torm vaibuma. Tuul on meeldivalt soe, kraadiklaas näitab 14 °C.

No comments: