23.1.07

T, 303. päev: pomm ja uim

Hommikul −1 °C.

Kohalik leht kirjutab, et hommikul leiti Kõrgmetsast kaubajaama lähedalt maa seest sõjaaegne 1000 kg pomm ja 500 m raadiuses suleti liiklus (peale T maantee). Ja et pommi liigutamise ajaks suleti 30 minutiks lennuliiklus (maandusid täna hommikul üle kaubajaama). Õhtuks on selgunud, et veidi väiksem, "500 kg" pomm (aga et teatakse täpsustada, et USA pomm, siis vast pigem 1000-naelane ehk 454 kg pomm, küllap marki M-65 (vt selle faili keskelt tabelist). 1000-naelases pommis on lõhkeainet umbkaudu 200 kg. See võib tekitada 12 m läbimõõduga ja 4 m sügavuse kraatri (vt pilt), purustada kiviseina 8 m raadiuses, palkseina 11 m raadiuses, vaheseinad, uksed ja aknaraamid 45 m raadiuses, lüüa aknad sisse 125 m raadiuses ja praod sisse 475 m raadiuses.

"Ein Bombentrichter unseren Stukas." (Allik: Deutsche Wochenrundschau/Eesti Filmiarhiiv)
500 kg pommi kraatri serv Muhu tammi Muhu-poolses otsas 16.9.1941. (Eesti Filmiarhiiv)

Eks sõdadest ole nii palju lõhkemata sõjamoona järele jäänud, et kuuldavasti pidavat Prantsusmaa täielik puhastamine (mis kulgeb niigi edukalt) kestma veel 700 aastat. See on umbes sama kui umbes kümnendi tagune tõdemus, et Tallinna loomaaed valmib sama ehitustempo juures 200 aasta pärast, või Oskar Öpiku mälestustes mainitud juhtum, kus talt küsitud 1942. aastal, kui kaua veel kestab Eestis talude tagastamine, ta teinud siis väikese rehkenduse ja vastanud, et veel 240 aastat.

Taotlen omale veebruaris nädala puhkust. Mõni aeg tagasi selgus, et möödunud aastal jäi mul nädal puhkust välja võtmata ja see kandus sellesse aastasse üle. Et see juhtub just vastlapäevanädalale, tuleb teade, et las teised eesti kolleegid kinnitavad allkirjaga, et nad on mu puhkusesooviga nõus. Käin siis mööda maja, paber näpus, ja kolleegid panevad oma käe alla. Aprillis ja mais läheb põnevaks, sest seal on enamik nädalaid niigi poolikud.

Toimetan väikesi tekste, kus aga ühega läheb neli tundi aega, sest tunnen vajadust anda tõlkijale tagasisidet ja selleks on vaja kõigepealt ennast asjaga kurssi viia. Näiteks on ta tõlkinud uime pelvic fin otse vaagnauimeks, kuigi ega kaladel vaagnat ju ei ole! See on ikka kõhuuim. Ja muid väikseid susserdisi on veel. [Sitemeter näitab, et nädala lõpu poole otsis keegi google.ee-st sõnu pelvic fin ja jõudis siia lehele. Kui see on sama, kes vaagnauimest kirjutas, siis hea, et üldse seda otsib, mis siis, et alles päras tõlkimist – mis läinud, see läinud ja järgmine kord vast vaatab tundmatu asja enne järele ja alles siis hakkab tõlkima.]

Tootemisammas. Varasem suurim arv ülestikku märke, mida olin näinud, oli kuus.
Tootemisammas

Õhtul alustan oma lõpuks kursuse eksamitööde hindamist. On ka viimane aeg.

No comments: