19.1.07

R, 299. päev: kuldnokk ja sangad

Ka täna on tunda tuuleõhku, aga ilm paistab selginevat. Hommikul udutab kerget vihma, kuid piilub ka päike. Näen aknast, et aknaalune jõgi on umbes kolm korda laiem kui tavaliselt (kell kuus olevat olnud 264 cm üle tavalise taseme, uputuspiir on 230 cm) ja tema kollakasrohelised vood küündivad peaaegu jalgrattateeni. Tööle sõites jälgin aknast hoolega, kas kuskil on näha purustusi. Ei ole, isegi oksi ei ole maas ...mida osaliselt selgitab see, et linnas on puid väga vähe. Kohaliku lehe järgi oli täna hommikul kuueks pealinnas ainult viis tormikahju: kaks teele kukkunud puud, äralagunenud tänavalamp, ümberkukkunud ajutine teepiire ja ümberkukkunud plastkemps. Kokku on kogu riigis tulnud väljakutseid 284 puu, 1 aia, 43 uputuse, 33 katuse ja paljude muude kahjude pärast – kohalik leht nimetab tulemust "võrdlemisi õnnelikuks".

Aadu sillalt paistab, et Peetrijõeks nimetatav nire on tavalisest viis korda laiem, umbes viis meetrit; Punaselt sillalt paistab sama jõgi kui korteri aknast, siin on see kängitsetud kivikallaste vahele ja midagi erilist ei hakka silma (kuigi tase peaks olema kõrgem).

Kui kell 17.45 töölt lahkun, kuulen vasakul, Kirikmäe lõunaveeru tihnikus laulmas kuldnokka! 19. jaanuaril!! (Isegi kui nad elavad siin aasta läbi, ei laula nad ometi kõik see aeg.)

Pärast tööd käin Kõrgmetsa maksimarketis, kus ootab ees ebameeldiv üllatus: kassas enam kilekotte ei ole. Pood on poole nädala pealt otsustanud hakata keskkonnahoidlikuks, mis väljendub tasuta kilekottide asendamises tasuta paberkottidega, mis selle kauge maa kombe kohaselt, kus ei tunta ka ukselinke, on sangadeta. Autoni, jah, saab ehk kuidagiviisi kõndida, kaks kotti süles, aga kaugemale? Kassas on müügil korduvkasutatavad kilekotid (sangadega!), nii paksud, et näivad olevat tehtud mingi tööstuskile ülejääkidest (nt jõusööda- või tsemendikotist). Nende praktilises korduvkasutatavuses ma kahtlen, sest kotti ei saa tema paksuse tõttu eriti kokku murda ja see tähendab, et ei saa tasku pista, vaid kilekoti kaasavõtmiseks tuleb kaasa võtta kott, kuhu sisse kilekott panna – mis kõlab umbes nagu habemega nali, kuidas augukaevaja küsimusele, kuhu ta väljakaevatud mulla paneb, soovitati lahkesti, et kaevaku teine auk ja pangu sinna.

No comments: