20.10.08

E, 824. päev: tänasida toimetusi

Tänaste töösaavutuste hulka kuulub inglise terminile business continuity mõistliku eesti vaste talitluspidevus leidmine. Otsisüsteemid näitavad, et sellele on läbi aegade leiutatud igasuguseid toredaid vasteid ning päris paljud inimesed on mitte millekski pannud asjaolu, et riigiasutused ei taotle kasumit ja seega on kohatu nimetada nende tegevust äriks. Võimalik, et kui samad masinlikud tõlkijad tõlgiksid õigusaktide asemel filme, siis võiksid nad mõttevahetuse
– What are you doing in England?
– Mind your own business!
tõlkeks täitsa vabalt saada
„Mida sa teed Inglismaal?”
„Pea meeles enda äritegevust!”
,
nagu kunagi seisis mingis kolekirjanduslikus ajaviitetõlkes take care vastena E-d rabanud väljend hoia ennast („Hüvasti! Hoia ennast!”) ja ühes Soome lahel liigelnud reisilaevas oli madala ukse hoiatussilt Watch your head! tõlgitud kui „Hoia pead!”

Käin lõuna ajal pangas, kus on lahke habemik vanaonu edasi. Ta seletab, et pank on võtnud kasutusele piirangu, et inimene saab ülekandeid teha nendesse riikidesse, kuhu ta muidu teeb, aga teistesse tegemist peab eraldi küsima. Ta helistab kuhugi ja väidab, et nüüd on korras. Eks proovime. Raamatu arvel oli kirjas, et kuni raha laekunud ei ole, on raamat antikvariaadi oma – ja kuidas ma siis võõrast raamatut loen.

Kirikmäe prisma leheputkast kogunisti kolm fotoajakirja. Ühes on kaanelugu samast pöörleva tähistaeva pildistamisest, mida ma paar korda proovisin. Ennist oli see probleem, et fotokas mõtles enne järgmist pilti oma 40 sekundit ja triipude asemel tulid pildile punktiirjooned. Viimati matkal imestasin, et mis värk, kui muidu näitab pildiotsiku allservas, mitu pilti saaks sarivõttes ühe nupulevajutusega järjest teha, ja see number peaks olema RAW+JPEG-pildi korral 13, on see viimasel ajal püsinud 6. Kui RAW-pildi välja lülitasin, oli see arv 60 asemel midagi 13. Siis selgus, et mul oli pandud eraldi nii pika säriaja müravähendus kui ka suure tundlikkuse müravähendus, kusjuures fotoka arvates on suur tundlikkus juba ISO 400. Seega kui teha sarnane taevapilt nii, et mõlemad müravähendused on väljas, siis ei peaks fotokas kaadrite vahel eriti pikalt mõtlema ja tähed jätaksid ilusad triibud.

Aga täna õhtul on kahjuks vahelduv pilvitus.

No comments: