28.3.06

T, 56. päev: päike

Tänane nael on see, et hommikul tormab toauksest sisse kolleeg N, pilk segane, küsib, kas mu toakaaslane D on kohal (nagu ise ei näeks, et ei ole). Varsti tuleb uuesti, siis on D juba kohal, järgneb elav sloveenikeelne vestlus, kus N vehib kätega ja on väga elevil. "Temperamentne lõunamaa rahvas," mõtlen.

Kui N on ära läinud, seletab D, et kõrvalmajas on filmivõtted [seda siis sinna veeti eelmisel nädalal suuri valgusteid] ja N tahtis saada Demi Moore'i autogrammi, aga ihukaitse ei lasknud ligi. Avan Internet Movie Database'i ja vaatan sealt, mis filme Demi Moore'iga parasjagu tehakse. See ütleb, et ainult üht, Flawless (2007), mille meespeaosas on Michael Caine. Tegevus toimub 1960. aastatel, mida kõrvalmaja arhitektuur iga detailiga õhkub.

Siis lähevad akna päikesekatted rikki, hakates ise liikuma (pöörduma ja tõusma-langema), nii et ajuti läheb toas äkki pimedaks. Muidu toimib tavaline nõidus, et tihedaimgi pilvitus haihtub hiljemalt pool tundi pärast aknakatete üleskerimist ja aknast hakkab sisse sirama nii ere päike, et ei näe kuvaril midagi. Ja vastupidi muidugi ka.

Päeva kirjakoht on see, kuidas keegi õnnetu tõlkija on arvanud, et itaalia malattia celica tähendab eesti keeli "kõhuõõnehaigusi" (no caelica on ladina keeli kõht, ütleb sõnastik, küllap itaalia keeli ka, aga kõhuõõs on ladina keeli ikka cavitas abdominalis ja ega selle itaalia vastegi saa väga kaugel olla). Aga malattia celica't Internetist (ja eriti itaalia Vikipeediast) otsides saan kinnitust oletusele, et see on hoopis tsöliaakia ehk ainevahetushäire, kus organism ei omasta gluteeni (ei saa süüa leiba-saia ega juua õlut jne). Olen kuri, see on väga raske viga.

Korteris on postiga tulnud kindlustuse arve, see kulu on ka üürniku kanda. Erinevalt Eestist katab [niipalju kui ma prantsuse keelest aru saan] kindlustus ka veekahjud.

Kinnitan välisukse sisepoolele nagi, kus hakkan hoidma pääsekaarti, et see enam maha ei ununeks nagu eile.

Õhtul õnnestub Il-2-s esimest korda maanduda: mis siis, et esimene kord tuleb läbi startida, sest raja lõpp jõuab kätte, enne kui lennuk päris maha laskub, ja mis siis, et teisel katsel hüppab lennuk kõrgele õhku tagasi ja songib pikalt muru. Aga püsti jääb, isegi pidurdamisel ei teki nn lendurimonumenti.

No comments: