5.6.12

T, 1938. päev: muudkui muutub

Kuulen ja näen, kuidas päevinäinud, ütleme, vana Audi universaal põrutab tagant sisse üsna uuele, ütleme, BMW sportautole. Sissesõitnud juht kargab otsekohe eesmise juhi ukse taha, justkui lootes sellega vähendada aastaid, mida ta veedab võlavanglas.

Tarkvarakatsetus. Kui eelmise toote katsetus sarnanes sellega, et täpselt ei tea, kuidas alternatiivjõuallikaga aparaat käima läheb või kas sellesse istutakse sisse uksest või aknast, siis täna on olukord lausa vastupidi.

Õhtul film National Lampoon’s European Vacation (1985); nüüd, inimpõlv hiljem, on filmitegijate arusaam koguperekomöödiast kõvasti muutunud. Ilmselt keelataks see film mitmete paljaste naiserindade, jalgratturi humoorika allaajamise ja lõbusa külakakluse pärast praegu alla 18-aastastele üldse ära. (Tekib ka kahtlus, et peretütre näitleja on tugevalt vanem kui filmi „umbes 13”. Wikipedia lahknevate andmete järgi oli ta võtetel kas 18 või 20 (IMDb järgi 20).)

Aga vägivallast räägib praegune bussiraamat, politoloogiakirjastuse Pimlico üllitatud Humanity: The Moral History of the Twentieth Century, mis jutustab 20. sajandi ajaloo sõjakoleduste, diktatuuride ja muude inimsusevastaste kuritegude võtmes. Alguses oli moraalsusest kui filosoofiakategooriast paljuvõitu, ajaloost vähevõitu, aga pärast pisut komberdavat sissejuhatust hakkab edasi lugu sujuma. Detsembris ilmub teine trükk, kus kindlasti on sees ka nain-ileveni sündmused (mis toovad meelde üle-eelmises bussiraamatus mainitud mõtlemapaneva plakati, millega reklaamiti tõsielufilmi The Root of All Evil?, aga millest Google leiab ainult järeletehtud variandi).

No comments: