8.6.12

R, 1941. päev: lõpuks ometi

Ristirahvas, rõõmusta: lõpuks ometi kirjutavad Soome ajalehed Eestist neutraalses võtmes!

* * *

Elektroonikapood hakkab alla käima: kaheksast kassast ei ole mehitatud ega naisetatud ühtki. Pood lubab ostetud kodutehnika ka „paigadalda”, täpsemalt seletamata, mis see on, ja käsib lisateavet küsida infoletist. Sealt kutsutakse kohale üks noorsand, kes inglise keelt pursib. Ei saa aru, mida temagi mõtleb paigaldamisena; jääb mulje, et lihtsalt kohale asetamist. Meil oleks vaja teha ka mõningasi torutöid (põhimõttel lõika-kleebi-keevita) ja ma ei tea, kust käib kinni korteri vesi.

Hoopis suurem mure on aga see, et ka kõige väiksemad pesumasinad on umbes 2 cm liiga pikad, et mahuks meile vannituppa nii, et sinna pääseks uksest ka sisse. Äkki saaks pesumasina paigaldada kärule? Paneks tsentrifuugimise ajaks rattad pidurisse ja pärast veeretaks vanni kõrvalt jälle minema.

* * *

Mitme katse ja eksituse peale olen leidnud videovormingu, mida suudan olemasoleva tarkvaraga taskufotoka videoformingust konvertida ja mida suudab kuvada plaadimängija. Selgub ka, et taskufotoka meelest on HD mitte 1080 px lühem külg (1920 × 1080), vaid 1280 px pikem (1280 × 720). Meenutagem siia juurde, et VHSi pildikvaliteet oli umbes 320 × 120 px. Ainus asi on meeles pidada, et Št läheb ekraanil jooksvate väikeste koerte peale väga leili.

* * *

Viimati avatud peaaegu-otselennuliin on pannud mõtlema augustikuiste rännuteede radikaalse ümberkorraldamise peale (neist ei ole paigas veel midagi peale tagasisõidukuupäeva). Täna teen kalendri ja interneti abil esimese kalkulatsiooni ning lähen väga elevile, sest bahn.de pakub maalilist rongisõitu seitsme maa ja mäe taha tavahinnast veerandiga. Vaja saada luba asuda tegutsema.

* * *

Saabub Rammsteini kogumikplaat Made in Germany 1995–2011 koos teise, remikside plaadiga. Vanamuusikahuvilistele pakuvad kindlasti huvi nt hiti Mein Teil remiks, mille autoriks Pet Shop Boys, ja Pussy uues kuues, mille kudunud Scooter.

* * *

Siin blogis on kirjutamata üle-üle-üle-üle-üle-üle-üle-eelmises loetud raamatus olnud õpetlik lugu. Et kosmoseprogrammides harjutatakse igasugu viltuminekuid väga põhjalikult, küll meeskond imitatsioonseadmetes üksi, küll koos kogu maapealse lennujuhtimise täismeeskonnaga. Suvel 1969 Apollo 11 lennu eel toimus Kuu-maandumise viimane suur läbimängimine mõni nädal enne lendu ja, nagu seda sageli juhtus, jäi võidumeheks imitatsiooni stsenaariumi koostaja, kes viimasel hetkel pani suure juhtarvuti matkima pardaarvuti viga nr 1202, mille tulemusena läks imiteeritud maandumine aia taha. No tulnuks lasta lennujuhtimise tagatoameeskonnal järele uurida, mida see viga tähendab ja kas see takistab, aga kosmoselaeva meeskond otsustas maandumise katkestada. Kolm nädalat hiljem päris maandumisel tekkis just sama arvutiviga nr 1202, aga siis teati kohe kähku, et laske aga edasi; aga see meie juttu ei puutu, nagu ei puutu ka see, et maandumise hetkel olid maandumisastme kütusepaagid tühjad ja mootor töötas põhimõtteliselt kütusetorustikus olnud kütusejääkidel, mida jätkunuks veel ainult 16 sekundiks, aga raudnärvidega komandör ei lasknud end sellest häirida.

Päris maandumisel selgus hoopis see, et kui Kuu-moodul oli õnnelikult Kuu pinnal, mõistis lennujuhtimine, et seda olukorda ei ole suure seltskonnaga imiteerimisel kunagi läbi mängitudki, sest ikka on imiteeritud maandumine ühe või teise rikke või hädaolukorra pärast katkestatud või Kuu-moodul sootuks purunenud. Sellest siis capcom’i Charlie Duke’i pisut puterdav vastus Neil Armstrongi kuulsale teatele Tranquillity base here. The Eagle has landed.

No comments: