6.3.10

L, 1232. päev: kui jää on katnud maa

Hommikul lumi maas. Päike paistab, on paar kraadi külma ja mul on vaja kirjutada hiljemalt esmaspäevaks valmis artikkel.

Lükkan seda muudkui edasi. Kokkuvõttes ei tee ma midagi peale selle, et mängin sõiduplaanidega läbi juunikuise külaliste võõrustamise ühe toimeka päeva. Selgub, et ega siinmaine bussiaegade robot nii kaugele tulevikku ei näegi.

Saan amazon.de-lt automaatse, kuid viisaka kirja, kus kummardatakse vabandust paludes ette-taha ja lubatakse mulle saata kadunud paki asemele uus (+ mitu lehekülge selgitust, mida pean tegema, kui ka teine pakk välja ilmub). Äge.

Ja siis veel teen seda, et laadin omale uudistamiseks alla Rootsi sõjaarhiivi Eesti kindluste plaanid ja avastan, kuidas neid sättida paistma Google Earthi:

Krigsarkivet 0406:28:008:001 (1620)
Dorpati linnamüür 1620. a, enne muldkindlustuste ehitamist. Siit on näha, et Kassitoome kohal oli auk juba enne seda, kui sealt bastionide jaoks mulda kaevama hakati. Paks kilpmüür toomkirikust läänes säilis plaanide järgi kogu Rootsi aja ja hävis alles Toomemäe veneaegsel kindlustamisel XVIII saj, kui kahe bastioni vaheline nõlv kaevati järsemaks ja toomkirik lõimiti kaitsevööndisse (selle vastu kuhjatud valli profiil on senini torniseintel näha, samuti Krause plaanil).

Krigsarkivet 0406:28:040:013 (1690)
Revali kindluse uhke rootsiaegne projekt aastast 1690...

Krigsarkivet 0406:28:040:034 (1707)
...ja tegelik olukord 1707 (st uhkest plaanist teostati uusehitisena ainult Skåne bastion; Ingeri bastion ja Rootsi kants valmisid samuti, aga need olid osaliselt olemas juba varem). NB! Praeguse Snelli tiigi äärsed kaks redaani (ja Patkuli kraav e Snelli tiik ise), Vabaduse väljaku alune „tenail” ning Inglise Kolledži võimla alt ja Estonia tagant leitud kaks Uut poolbastioni ehitati hiljem, XVIII saj Vene võimu ajal.

No comments: