20.2.09

R, 927. päev: suur jalutuskäik

Täna on jälle lumekirme maas.

Jamadokument, mille toimetamine on kestnud ligi kaks nädalat kiirusega 4 lk päevas, hakkab valmis saama. Esiteks oli eesti tõlge hirmus ja originaalis on apsakaid endid kamaluga, näiteks on see koostatud millalgi eelmisel suvel ja räägib asjadest, mis pidid toimuma eelmisel sügisel, ning klient tahab, et neist jutustataks praeguse hetke seisukohast, st minevikus (aga me ei tea, kas need ikka toimusid). Viimasel hetkel tuleb kliendilt muidugi veel erisoove, nagu et teatud asjad peavad olema tähestiku järjekorras (mille jaoks teen näpuvaeva ja aega säästva makro). Lõpuks lubab üks kolleeg, et kui ta dokumendi lõpuks valmis saab, siis ta prindib selle välja, viib koju ja põletab pidulikult ära.

Õhtuks mul käsi valutab, eriti kui olen kirjutanud halva tõlke pika ametliku tagasisidetabeli kaks korda, sest esimene kord ei salvestunud (juhtub). Tänan kolleegi, kes on selle kliendi kontaktisik, kannatuse eest.

Tuleb teade, et 2.3. algab uus osa prantsuse keelt.

Rasvatihane laulab, üle tänava põõsas otsib puude oksast pesamaterjali suure metsvindi taoline lind, mööda välist aknalauda jalutab hommikul asjalikul moel noor künnivares (nokk veel must). C ütleb, et see käis eile ka.

Kirikmäe prismas on kaunistuseks pandud papist hirv ja metssead sibula- ja küüslaugukuhja otsa.

Praeguse bussiraamatu teemaks on keskaegsete linnuste ehitamine Lutheri elukohana tuntud Wartburgi linnuse näitel (st katseline ehitusajalugu). Põnev on linnuseehituse logistika arutelu: öeldud on, et härjavankrisse mahtus u 750 kg kive. Arvutan tunduvalt toekama Kuressaare linnuse konvendihoone müüride umbkaudse mahu ja kivide massi ning saan sihukese tulemuse, et konvendihoone ehitamiseks kulus umbes miljon härjakoormat kive (lubjapõletamise kiviprügi peale selle). Kui eeldada, et hoone põhiosa ehitati umbkaudu 20 aasta jooksul (vaheajad peale selle), ja eeldada veel, et linnuse ehitustempo oli ehitamise ajal ühtlane (mis ei olnud nõnda, sest agul ehitati ikka müürid ja hiljem viimistleti), teeb see u 200 koormat päevas, üle kilomeetri pikkune rida.

Samas aga mõelge Viljandi linnuse konvendihoone peale, mille maht oli Kuressaare omast oma kolm korda suurem ja mis oli tellistest: kolm miljonit härjakoormat telliseid ja põllukive!

* * *

Õhtu film on „Suur jalutuskäik”. Kui see kooliajal (u VII klassis) kinos tuli, siis me käisime seda kõik mitu korda vaatamas ja parimaid kohti arutati kooliski. Plaat on ainult prantsuse keeles, subtiitriteta.

No comments: