15.2.09

P, 922. päev: kool ja kasiino

Edusammud on koletu pikad. HCL soome tõlkes – milles nädalavahetusega olen edenenud 12 peatükki – on üks pealkiri puudu ja sajast 1218. alguse Salatsi jõe lahingus (XXI:7) langenud saarlasest tehtud tuhat. Keskaegne tehnika on mõlemale soome tõlkijale selgelt üle mõistuse käinud ja nad kirjutavad ambude asemel külma kõhuga pidevalt ballistidest (kuigi pildil on siiski amb) ning nad on lahendanud mõistatuse, mis oli paterell (kas kõrge lennuteega blide või kopa ja madala lennuteega onager/mangonel, mis viskas Tartu piiramisel 1224 hõõguvat rauda ja tulepotte), enda jaoks lihtsalt: 47. järelmärkus ütleb, et edaspidi nimetavad nad seda kiviheitemasinaks või katapuldiks. Taanlaste Saaremaale rajatud linnuse (Kalvi Aluve oletusel Kuressaare algse kastelli) piiramise kohas (XXVI:3) kirjutab Henrik selgelt, et saarlased tulid kohale kahesuguste heitemasinatega, aga soome tõlkijate jaoks ühesugustega. XXI:5 esimest korda mainitud suurest masinast (mida hiljem riiglased sõjakäikudel kaasas vedasid; mu arust võis see olla vastukaaluga blide) on nad teinud lihtsalt suure piiramisseadme.

Teatavasti kasutab Henrik tollase Liivimaa kohanimesid liivi kujul, mis mõningates poliitiliselt korrektsetes tõlgetes (sh Kleisi 1981. a eesti tõlkes) on asendatud praeguste läti kohanimedega. Nii on see ka soome tõlkes: soome lugeja võib nõnda lugeda Cēsise (mitte Võnnu ega Wendeni) ordumeistrist. Üksküla on siiski edasi Üksküla ja mitte praegune läti Ikšķile nagu Kleisi tõlkes. Nagu osutas Paul Johansen, kirjutas Henrik selle nime alati kujul Ykeskola, justkui ära tundes paganate maal olevaid ladina sõnu: skola = 'kool' (st kool, kus paganad võivad tundma õppida ristiusu tarkusi), nagu voolab tal praeguses Lätis ka Missa jõgi. Inglise tõlkes on kõik nimed peale saksa või vene nimede jäetud kroonika kujule.

* * *

Film Casino Royale (1966), Bondi-filmide paroodia. Kuuldavasti tegemise ajal filmiajaloo üks kallemaid filme. Üldiselt on film raske katsumus, aga seal on hulk tuntud 1960. aastate näitlejaid ja siiski ka mõni lõbus koht (nt kunstioksjon, spioonikoolid, torupillid). Segane on, miks on see Sellersi filmide komplektis, sest kuigi Sellersi nimi on karbil esimesena, on ta ekraanil üpris vähe aega (kuuldavasti ta ka lootnud, et see on tõsine Bondi-film). Aga noh, filmi suurtähtede hulgas on üles loetud ka Jean-Paul Belmondo, kellel on umbes neli repliiki ja kes on ekraanil umbes minuti.

No comments: