18.2.09

K, 925. päev: kustuv tuluke

Päike paistab. Eile õhtul küpsenud saiavormi alumine pool (pool = ½) on söestunud; küllap oli pann liiga kuum. Enne magamaminekut läksin kontrollima, kas pliit sai ikka välja keeratud, aga kuigi muidu suudan korteris pimedas liikuda küll, lõin otsaesise valusasti vastu köögiukse piita, mis saladuslikul viisil oli öösel nihkunud 20 cm tänava poole.

Jah, see av, kes osundas Sakala kommentaaris allikat nimetamata Henriku kirjeldust, kuidas lätlased (sic!) 1208. aastal Sakalas tegutsesid, olen mina. Kleisi tõlkes on selles kohas huvitav Enn Tarveli märkus, et võib-olla osundab Henrik siin lihtsalt piibli sobilikke kohti (Henrikule meeldisid väga ususõdadest jutustavad apokrüüfilised Makabeide raamatud, saksa ajaloolaste arvates võidi neid õpetada misjonikoolis, kus Henrik õppis) – kõik külad olid rohkesti värvitud paganate verega ning paar lauset edasi koht tapsid, [...] kuni tapjate käed väsisid rahva suurest mõrvamisest. Tarvel nendib, et aga teisalt on võimalik, et pilt selline oligi. Ega muidugi muistsed eestlased kah papist poisid olnud ja tänapäevaste väärtushinnangute projitseerimine kaheksa sajandit tagasi ei ole päris õige (eks ristisõdijad siiralt uskusid, et paganate tapmine on issandale meelepärane tegu, ja teisalt ega muistsed eestlased kristluse koha pealt ka päris valged lehed olnud), aga võigas ikkagi.

Kui keegi usumees sellele vastab, et sedasi kirjutas kristluse vastane, siis kirjutan vastu napi kommentaari Läti Henrik kristluse vastane?? Ohhoo!! :) (samal ülalviidatud lehel allpool).

Väga huvitav arutelu oli ning ajaleht Sakala võib rõõmustada, kui paljud inimesed lehte lugesid ja kaasa mõtlesid.

Lehest tuleb ka kurb uudis, et KLM lõpetab Tallinna lendamise. Kahju, väga kahju.

Päeva helitaust: Ultimate Isaac Hayes: Can You Dig It? „South Parki” fännid mäletavad teda South Parki algkooli kokana; ja vat nii ta päriselus lauliski! (Nagu ka „Simpsonite” huvilised teavad, et hääl, millega Yeardley Smith teeb Lisat, ongi tema normaalne kõnelemishääl.) Vaatasin ükspäev üle hulga aja southpark.com-ist SP 12. hooaja lõpuosi, näiteks viimatiste USA presidendivalimiste teemalist osa ja osa, kus pilatakse kooliteemalisi muusikale.

* * *

Pärast Kõrgmetsa maksimarketi tööstuskaupade osakonnas. Seda plaati, mille järele tulin, muidugi enam ei ole, aga ostan mitu teist. Vaatlus kinnitab, et konnapildiga printeritinti müüakse ikka veel; tore.

Osa õhtutaevast on selge. Üritan hulk aega uuendada planetaariumiprogrammi komeediandmebaasi (23. skp läheb õhtul idakaares paistva Saturni ja 25. skp samas Lõvi heledaima tähe Reguluse juurest läbi roheline komeet Lulin), kuni mõistan, et takistuse põhjus on see, et mul ei ole ruuter veel sisse lülitatud. Siis jookseb programm kinni, ja et ta jookseb kinni öönägemist kahjustamatutes värvides ehk tumepunase eri toonides, tähendab see, et kogu ülejäänud Windowsi valgete akende taust on samuti must ja muidu must kiri sellel tumepunane. Tuleb õiged värvid eraldi taastada.

No comments: