22.2.08

R, 627. päev: alguses oli jääaeg

Eilne arutelu igivanal, aga ikkagi ammendamata teemal „Numbrite või sõnadega?” laieneb täna tuhandete eraldustühikuni ja selleni, mida teha 4-kohaliste arvudega, ning kas protsendimärgi ette käib tühik või mitte. Ka seda selgitab EKK ptk O51 – ja ka siin on oskustekstides sellist kasutust, mida EKK ei reguleeri (nt kui tabelis on arvud 3 koha kaupa rühmitatud, siis on ka 4-kohalistes arvudes tuhandete eraldustühik, mida muidu ei oleks).

Suhteliselt vara minekule. Jaamast tuleb sama bussi peale joodiknaaber; sätin end väljumisel hästi ukse juurde, et vältida olukorda, kus peaksin üles sõitma samas liftis. Jõuan.

* * *

JuubelÕhtul Eesti Vabariigi „90. juubeli”* tähistamine, asukohaga JMO-maja söökla. Eesti lipp on radiaatori vahel. Telekast jookseb film kauneimate Põlva-, Võru-, Valga- ja Viljandimaa vaadetega, poliitiliselt korrektsel viisil mitte ahistades vertiigoga inimesi ehk üle laiekraani laiaks vajutatuna. Lärm ja palavus on täiesti peokohased. Avakõnel on järeltõlge prantsuse keelde. Loendan mõttes, mitmes vabariigi aastapäevapidu see mul võõrsil veeta on; sellega tekib võrdlusmoment. Söök on (kohalik), vein tundub olevat Chardonnay. Asutan end minema võimalikult vara, juba enne etteasteid, nihkudes ukse poole piltide tegemise ettekäändel. Pidu algas seitsmest, olin kohal poole kaheksast, kõned peeti ja lauda sai umbes kaheksa, buss tagasi läks 21.08, korteris pool kümme.

Erinevalt õigel päeval ametlikust, Tallinnas Estonias peetavast aastapäevaaktusest valitseb siinsel peol siiski lõbus, mitte matusemeeleolu.

* Et juubel on ümmargune tähtpäev, tähendab „90. juubel” juhul, kui võtta juubeliks iga 10-ga jaguv tähtpäev, 900 aastat ning, kui lähtuda sellest, et esimene juubel on 50, siis koguni 4500 aastat. Soliidne iga, kiviajast peale, Vabadussõja asemel Kaali meteoriit. Veel uhkem oleks lähtuda Eesti paganlikust ajaarvamisest, mis hakkab pihta umbes Sindi-Kunda kultuuri algusajast või koguni mandrijää kadumisest ning on jõudnud praeguseks välja 12. tuhandesse. (Meenub „Lammas all paremas nurgas”, kus Kark jutustab oletatavale tulnukale kogu Eesti ajaloo jääajast laulva revolutsioonini.)

Ja fotograafid, pange kõrva taha: pärisfotokal toetatakse vasaku käega objektiivi.

Heheh.

No comments: