10.2.08

P, 615. päev: tähed ja pisimatk

Selgitan välja, mis oli see hägune ümmargune laik, mis paistis eile õhtul enne uinumist binoklis. (Nagu on ka enne juttu olnud, avaneb praeguse korteri aken idakaarde ja taevast saab vaadelda pead padjalt tõstmata. Olen leidnud, et sel tegevusel on ülimalt rahustav ja uinutav iseloom.)

Selgub, et kerasparv M 13. Mõõdistan aknast nähtava silmapiiri, mis edaspidiseid vaatlusi kergendab (nähtavas silmapiiris on vastasperve puude vahel sakke, mida hea arvutipildiga ühendada).

Ka täna paistab päike, sooja on 9 kraadi. Käin pisimatkal maja vastas orupervel (u 4 km), põhieesmärgiga uurida, mis seisundis on jõeäärse jalgrattatee see pool, mis aknast ei paista (tee keskel on läbipaistmatu plastmassist sõidutõke ja jalgratturite-jalakäijate-rulluisutajate pool on kitsam rada vastu orunõlva, kuhu kipub kogunema puulehti ja oksarisu). Kohapealne vaatlus kinnitab, et vähemalt sellel teel veel uisutada ei sünni (pealegi on lõik puhastusjaamast veskini asendis, et sinna ei ole umbes septembrist saati päike paistnud). Kevade märke ei ole, maastik on suhteliselt masendav (ühelt poolt on küll korterile lähim praktiliselt vaba silmapiiriga kõrgendik, aga teisalt on sellest läbi kaevatud kiirtee), põhiliselt portugalikeelsed kohalikud patseerivad parimais pühapäevarõivis, mille seas mina matkarõivastes (ja kaardiga!) olen täielik võõrkeha.

Muide, maja, kus elan, näeb vastaspervelt, st otsevaates välja lihtsalt rõve. Alt tänavalt viltuvaates pole nagu vigagi; ja maja enda aknast ei ole maja muidugi üldse näha (nagu habemega naljas, et Varssavis on kõige kaunim vaade kultuuri- ja teaduspaleest).

Skannin vanu pilte. Muu hulgas on 1998. a aprillis laulva revolutsiooni 10. aastapäeva konverentsil võetud pildid, kus kõik tähtsatest Eesti poliitikutest esinejad on sattunud pildile umbes sama imelike nägudega nagu mina klassiekskursioonil Leningradi Soome vaksali lähedalt leitud pildiautomaadi piltidel, mida nähes juhuslikult kohatud vene keele õpetaja sai naerukrambid ja küsis ühe endale:

Vaino, Siim, Mart, Vardo 4.4.1998. Ja kinnitan teile, et need tõesti on nemad, ka Vardo, kelle pilt jäi esiplaanile sättinud ereda kiilaspea tõttu sootuks pimedaks.

(Aga mul on mõnest poliitikust veel paremaid pilte ühelt laulupeolt, kus istusin esisektoris ja hoidsin teleobjektiivi käepärast: näiteks kuidas üks praegune väga kõrge poliitik nuuskab näpuga nina.)

Õhtu lõpetab vana tore lastefilm (karbil on kiri, et alla 6 a keelatud) Jurassic Park kuni kohani, kus kuri paks programmeerija ära süüakse.

No comments: