17.10.13

N, 2372. päev: kui Arno isaga

Hommikul kiri vallavalitsusele selgitusega, kuidas me kumbki arvame erinevalt, kuidas makstakse koeramaksu. Mina, et koeramaks on koera kohta, ja vallavalitsus, et maks on koera/koerte omamise fakti kohta. Ühtlasi avastan, et pangast antud kontonumbriga sildil on üks number kirjutatud valesti.

Valimised lähevad puhtalt ja siiralt – unustasin vahepeal ära ja eile sai elektrooniline hääletamine läbi. Valimispropaganda mahu järgi võiks arvata, et tulemas on vähemalt Päikesesüsteemi presidendi otsevalimised. Pirital olevat kandidaat, kes oma tegevusvaldkonnaks ütleb olevat lapsega jalutamise, ja ühes jõeäärses kreisilinnas üks, kelle valimisprogramm peab küll kindlasti olema „Tasuta lasteaed 50. eluaastani!”.

Tööl on toimetada kirjatükk, mille toimetamata variandi eriti jubedatest kohtadest saaks paraja õudusloo, kusjuures ei pea muutma isegi tsitaatide järjekorda. Et mõne sõna kaupa nagu väga hull ei olekski, iga sõna on kenasti tõlgitud, aga kokku on paiguti sihuke jamps, et mõnes lauses tuleb kaks korda tõmmata mõttelist hinge, enne kui läbi saab.

E ostab siinkandi sõjamälestuste raamatu, mis jäi talle raamatupoes silma sellega, et suvalisest kohast avamisel vaatas vastu nimi Kohila (no kaks noormeest sattusid Saksa mereväkke ja sellega Revalisse ning veetsid mõne aja Kohilas laatsaretis või väljaõppelaagris). Avastan sealt terve peatüki sõjaaegseid lugusid, millest praeguseks on meeles see vähene:
  • Kuidas Napoleoni käsul kasutas Prantsuse sõjavägi punaseid särke, et siis ei paista lahingus veri välja ega muserda võitluskaaslasi. Samal põhjusel kandnud Hitler pruune pükse.
  • (Siis vahepeal teada-tuntud naljad Berliini riigiteatri mängukavast à la „reedel Schilleri „Röövlid”, etendab kogu partei ja valitsus”, ja tõsilugu, kuidas Göring lubas, et kui Saksamaale peaks langema ükski vaenlase pomm, võtab ta nimeks Meier – aga seda ei märganud, kas Göringu visiidist suvel 1943 purukspommitatud Hamburgi ka oli, kus ta seda pilkenime vapralt ja vaikides talus – vt Martin Middlebrook, The Battle of Hamburg: The Firestorm Raid, Adolf Galland, Die Ersten und die Letzten)
  • Mis ilmeka nime olid Saksa madrused pannud Königsbergi sadamalinnale Pillaule: Tripperburg
  • Kuidas vabastajate paraadil marssinud Briti vägede seas ka kiltides šotlased ja pealtvaatajad ei saanud aru, kas need on mehed või naised, aga siis nähti, et mõnel britil on rinnas silt Middlesex.
Pärast hoolikamal sirvimisel leian kaks fotot, mille kohta olen täitsa kindel, et need on elektroonilisse vormingusse valanud minu käsi, sest need on seda nägu, et on pärit mu nüüdseks kustunud veebilehelt. Fotod ilmusid algselt siinkandist vaadatuna väga obskuursetes raamatutes ja trükipildi rastriprobleem viitab, et kasutatud on üsna väikesi faile, mida need mu skannid olid (mul oli, muide, olemas kirjastuste luba kasutada fotosid veebilehel).

No comments: