21.5.08

K, 694. päev: sed christiani spolia gaudentes diripiunt

Kohtan teatud tagasiside allkirjastatud kokkuvõtet ära viies liftis direktoriga, kes näeb, et mul on näpus paberid pealkirjaga hinnanguaruanne ja ütleb, et aa, kas see on enesehinnang. Ei veel. Enesehinnangu valmimise tähtaeg on alles reedel.

Korteri postkasti on topitud Amazoni pakk, milles kaks sõjandusajaloo raamatukest (Inglise Kanalisaarte Saksa merekindlused ja Saksa Ordu kivilinnused Lätis ja Eestis) ning „South Parki” lemmikhooajad III ja IV.

III hooajal oli mitu klassikalist osa, nagu Sexual Harassment Panda, ainult lauludest koosnev Mr Hankey's Christmas Classics ja Are You There God? It's Me, Jesus, kus saame näha Rod Stewartit tema nüüdisaegses seisundis ja issandat jumalat, maa ja taeva loojat, väikest kõuehäälset olevust, kes meenutab korraga jõehobu ja kassi ning paljusid muid loomi, kes sööb kärbseid ning kelle pilt jumalon mu Eesti mobiiltelefonis seniajani, vist ka E telefonis. (Kaks aastat tagasi varastasid Lätist tulnud külalis-taskuvargad E telefoni Tallinnas ära ja enne kui ta sellest jõudis politseile teatada, helistas politsei talle tööle, et tulgu telefonile järele, aga formaalsuse täitmiseks küsis protokolli jaoks telefoni eritunnuseid, siis E seletaski, et „telefonis on „South Parki” jumala pilt ja tilinaks on see laul, kus kiisudel on pehmed käpad ja jänkudel on roosad ninad”.)

IV hooajal sarja kõrgaeg jätkus, sealt on perekondlikud lemmikud eelkõige osad Cartman Joins NAMBLA, Cherokee Hair Tampoons ja muidugi, muidugi Helen Keller! The Musical.

Linnuseraamat on natuke kaootiline, kirjandusallikate seas ei ole ei Tuulse 1942. a raamatut (mis on minu teada kõige põhjalikum sel teemal kirjutatud raamat üldse) ega isegi mitte Löwis of Menari 1922. aasta raamatut (kuigi on tema mingi 1912. a Sigulda linnuse raamatuke ja paljud põhiplaanid pärinevad tema hoolsast, kuid ebatäpsest sulest). Aga Aluve 1993. a raamat on. Paistab, et ka Lätis on ilmunud uuemaid ülevaateid. Raamatus on peale vanade ja XX saj alguse plaanide ning nüüdisaegsete fotode ka kunstnikunägemusi linnustest, näiteks suisa esikaanel Riia linnus koos kahe kajakaga selle kohal (mis meenutab mulle üht eesti lasteraamatut). Autoriõiguse austamise nimel on siin pildist ainult tükikeTagapool on pilt, kuidas 1434. aastal ründab ordu Kuressaare linnust: üle jäätunud vallikraavi tungib madala ringmüüri poole rohkesti sõdalasi, ordu suurtükid pauguvad vastu väravat, linnuse kaitsekäik ja torn on täis ründajaid sihtivaid ammukütte, blide loobib linnusesse tuld ja tõrva. Seejuures on linnusel peal rootsiaegsed katused ja jääb selgusetuks, miks lasi piiskop vallikraavil ära jäätuda ajal, kui linnusel veel puudus pisut hilisem kahekorruselise kaitsekäiguga ringmüür (millest sai hiljem muldkindlustuste seesmine tugimüür, näha paiguti seniajani) ja ringmüüri otstarvet täitis XIII saj kastellimüür, mille hoovi peaaegu täiesti täitis XIV saj konvendihoone. Ja, ossa pagan, päike paistab põhjakirdest ja horisondist umbes 75° nurga all!

Hillar Palamets: Jutustusi kodumaa ajaloost. Õpik IV klassile. Illustreerinud V. Tõnisson.Oh oleks IV klassis olnud selline pilt selle linnusevallutamise pildi asemel (vt vasakul), mis seal oli ja mis oli äärmiselt hale vari sotsrealismi stiilis teostatud maalist, kuidas vallutatakse muinaslinna, et linnust võiks neelata tuli, kristlased aga riisuda rõõmsasti saaki, nagu kirjutas Henrik.

* * *

Saan kutse klassikokkutulekule. Et ma mäletan klassikaaslaste enamikku umbes sellistena nagu kooliajal, siis võib arvata, et seltskonna kehaline, paljakuline ja prilliline juurdekasv on tonnides, hektarites ja kilodioptriates.

Eile juhtsin telefonikõnes kokku võtma olukorra, kus passiivne ja aktiivne keeleoskus on väga erinevad, keeleteadusliku uudisterminiga asümmeetriline keeleoskus.

No comments: