4.2.16

N, 3153. päev: täna näitan teile, kuidas ma ei tõlgi

Jõulude* ajal** ostetud*** pisikeses**** plaadivirnas***** oli****** plaat*******, millel******** Henry********* Purcelli********* kaks*10 teost*11 kuninganna*12 Mary*13 sünnipäevaks (Come, ye Sons of Art: Ode for the birthday of Queen Mary, 1694) ja matuseks (Music for the funeral of Queen Mary, 1695). Viimasest meenus hämaralt, et olen selle marsimeloodiat nagu kuskil kuulnud, mitu korda. Aga vot ei mäleta. Hakka või otsima. Ja siis eile oli BBC-s pealkiri Malcolm McDowell Says A Clockwork Orange Is Becoming Reality. Meelde tuli.

* Talvise pööripäeva nimetus mitmes kultuuris. – Tõlkija märkus.
** Autor eksib: pärast jõule. – Tõlkija märkus.
*** Autor jätab ütlemata, et ta käis poes. – Tõlkija märkus.
**** 8 cm. – Tõlkija märkus.
***** CD-d, mitte LP-d. – Tõlkija märkus.
****** On edasi. – Tõlkija märkus.
******* Purcell. Music for Queen Mary. WarnerClassics, 1977, © 2002. – Tõlkija märkus.
******** Õigemini selle all, sest plaat on CD. – Tõlkija märkus.
********* Tavaline inglise eesnimi. – Tõlkija märkus.
********** Haruldane inglise perekonnanimi. – Tõlkija märkus.
*10 2dec, 10bin, 2oct, 2hex. – Tõlkija märkus.
*11 Teos on mis tahes originaalne tulemus kirjanduse, kunsti või teaduse valdkonnas, mis on väljendatud mingisuguses objektiivses vormis ja on selle vormi kaudu tajutav ning reprodutseeritav kas vahetult või mingi tehnilise vahendi abil. – Tõlkija märkus.
*12 Kuninga abikaasa. – Tõlkija märkus.
*13 Mary II (1662–1694). – Tõlkija märkus.

* * *

Mereväe- ja katselendur, MITi teadusdoktori kraadiga lennundusinsener, astronaut ja parapsühholoog Ed Mitchell ära surnud. Teisel taevakehal kõndinute eksklusiivne klubi on nüüd kahanenud kaheteistkümnelt seitsmele, aga neist seitsmest on kolm veel väga kõbusad – eriti Buzz Aldrin (86), kelle elupõline unistus mehitatud Marsi-lend on hakanud lõpuks veerema, ja Eugene Cernan, kellest kohe-kohe tuleb välja eluloofilm, ning ka Charlie Duke on veel väga tegus; Alan Beani, David Scotti, John Youngi ja Jack Schmitti hiljutisest käekäigust uudised puuduvad, aga Kuu-orbiidil olnutest, kes Kuul ei kõndinud, on 12st elus veel 9, eriti kõbusas vormis on 87-aastane Jim Lovell ja Mike Collins (85) – kusjuures kogu seltskonnast on noorim 79-aastane Ken Mattingly, kelle olematuid punetisi mäletab kinovaataja filmist Apollo 13. Ja ega ka kosmonaudid maha jää – kuulus esimene avakosmoses hõljunu ja hilisem kosmosekunstnik Aleksei Leonov (81) on ka väga kõbus.

No comments: