4.9.15

R, 3008. päev: loen ja juuksuris

Eile alustatud naaberlinna keskaja raamat jõuab selleni, kuidas kõrgkeskaja lõpus oli linnas endas põhimõtteliselt vabariik (nagu keskaja linnades sageli), kus kõrgeim võim oli 21-liikmelisel rael. Kriminaalasju otsustasid 13 raehärrat ja paljusid tähtsaid linnaasju otsustasid komisjonid, kusjuures kõige tähtsamaid teemasid – sõjapidamine, välispoliitika ja linnamüüri hooldamine – arutasid rae rahandus-, mündilöömis-, veski- ja sillakomisjon.

Linnale oli suurim sissetulekuallikas pangandus ja hea põli lõppes musta surmaga XIV saj keskel, sellele järgnenud demograafilise katastroofiga ja kaubateede kandumisega teistele veeteedele. Muidugi jäi alles keskaegne hoonerägastik, sest tollal ehitati igaveseks. (Mis meenutab Eesti ühe ehitusteoreetiku tähelepanekut, et Mesopotaamias oli ehitustööde garantii kaks põlvkonda ehk umbes viiskümmend aastat – Hammurapi seaduste kaks sätet, et kuidas kui maja kukub kokku ja surmab omaniku, surmatagu ehitaja, ja kui kukub kokku ja surmab omaniku poja, surmatagu ehitaja poeg – ja sinna juurde kommentaar, kui lühike garantii antakse tänapäeval! Umbes viisteist aastat tagasi, kui ta selle kirjutas, oli Eestis ehitustööde garantii pikem kui praegune 2 aastat, kui ma ei eksi. Aga Hammurapi seadused on huvitavad lugeda, seal on peale kriminaalõiguse ka pärimis- ja asjaõigusest palju ja paljut.)

* * *

Õhtul juuksur, lähima pangakontori ja apteegi vahel. E käis nädala sees, rääkis, et juuksuris suheldakse kenasti saksa ja kohalikus keeles. Aga täna, reede õhtul, sellise keeleoskusega inimesi enam ei ole. Kordub muistne episood musjöö parlee alemaan, mispeale juhised, mismoodi lõigata, küsitletakse saksa keeli, need tõlgitakse juuksurile prantsuse keelde. Õhkkond kõigiti sõbalik ja austusväärt, juuksur kasutab kogu saksa keele sõnavara igal võimalusel, see koosneb kahest sõnast, bitte schön. Mingil hetkel tööhoos küsib ta midagi prantsuse keeli ja et vastan täitsa adekvaatselt, uurib ta, kas ma ikka räägin, mispeale selgitan, et no mingil moel aru saan, aga suhtlemine on nõrk. Aga see kõik ei sega, stiilimuutus on suur, endise n-ö noore Beethoveni soengu asemele saan noore Neil Armstrongi soengu.

No comments: