12.2.13

T, 2154. päev: tagurluse näidik ja papagoide saabumine

Küll on maailm ja eriti minevikuihalus imelik: moodsal juugendajal, 1915, arvati hiljem Eesti hümniks saanud laulu sõnad piinlikult vanamoelisteks (ning see arvaja ei olnud keegi muu kui edumeelne keelemees Aavik, isegi kui teda vahendab lingitud kirjutises kolumnist, kelle nime on märgistikuprobleem käkkinud loetamatuks).

Ka järgmise sugupõlve ajal, 1930. aastail, kritiseeriti hümni vanamoelisust (siin näiteks August Annist 1937) ja saadud käima koguni uue hümni võistlus, mis aga riigikorra vahetumise tõttu jäi katki, sest siis, nagu arvasin tudengiajal kirjutatud, aga lavastamata jäänud ajaloonäidendis, avanes maapind ja Konstantin Päts laskus koos murutütardega võluriiki, lubades kord naasta maa peale – kuid jättes surelikud muredega maha.

Aga nüüd, veel kolm sugupõlve hiljem, pealtnäha justkui veel moodsamas maailmas, räägitakse üleskutsest vaikida hümni eriti ajast ja arust ning põhiseaduse vastalise kolmanda salmi ajal kui pühaduserüvetamisest ja Jaan Jannseni luuletusest (millest algupäraseim, aga ka küündimatuim on just see kolmas salm) kui iidsest traditsioonist, ning inimesed viskuvad laskeavale ning paljastavad oma tagurliku palge. (NB! Jutt ei ole täielisest ärakeelmisest, vaid ainult sellest, et kellele ei meeldi, see hoiab suu kinni.) Võimalik, et nad on hingesuguluses just nendesamaste parastajatega, kes 1940. aastail teatasid, et kõiges Eestiga juhtunus olid süüdi just ja ainult need, kes tahtisd hümnist kaotada kolmanda salmi. (Tõsilugu, ei mõtle ma seda välja ega kedagist.)

Näis-näis, kas paari nädali pärast vabariigi aastapäeva kätlemisele mõni ärkamisaegseks talumeheks kehastunu hobuse kaasa võtab, nagu ennustasin aasta tagasi. Kui meeles püsib, teen tänavu kostüümide statistikat.

* * *

Papagoidel käin päeval ise UPSi laos järel, pildi kerge pakend on sisemusest (90 × 60 × 2 cm) palju suurem (127 × 91 × 5 cm ehk 50” × 36” × 2”), just nii suur, et kaenla alla ei mahu ja sirgete käte otsa ei ulatu ning kõige mugavam oleks kanda pea peal nagu aafriklane, nii et pälvin seda tööle toimetades palju imestavaid pilke, õnneks ka turvamehelt, kes pärast õhtul seega enam ei imesta, et ma nagu seina ära viiks. Õnneks ei ole täna tuult ega õhtul bussis palju inimesi. Lifti ka napilt mahub (diagonaalis).

No comments: