4.2.13

E, 2146. päev: Tervist teile eesti poised!

Täna õhtuks olen jõudnud kooliaegsete piltidega kahe ekskursioonini: esiteks selgub, et 1987. a koorifestivali negatiivimärkmetes oli ööbimiskohaks olnud koolimaja number vale, sest märgitud Valga I kk on praegune Valga Gümnaasium ja see nägi välja hoopis teistmoodi, mida mäletan hästi, sest seal ööbisime 1988. Mäletan, et 1987. a koolimaja oli enam-vähem sama projekti järgi kui Tallinnas praegune Liivalaia Gümnaasium. Ehk siis Lr kinni ja Google Earth lahti (mõlemas jookseb sama kaardimaterjal, aga GE-s paremini) ning Valga servast servani hoolikalt läbi. Leian kõik koolimajad ja kolm lasteaeda, aga mäletatud piirkonnast mitte. Leidub siis vähe mujalt, praegu on seal Valga Vene Gümnaasium. Tänavavaade näitab, et on jah samalaadne kui Liivalaia Gümnaasium. Tollal oli nädalavahetus ja õpilaste asemel olid koorifestivali külalised, meie koolikoor ja Viljandi vanamuusikaansambel. Koorifestival kestis ainult umbes kaks päeva, aga vanamuusikud võtsid asja sellise innuga, et pärast öeldi kooris iga kord, kui keegi nägi kedagi istumas äärekivil ja toetamas käega tänavat, et näe, vanamuusik.

Teine ekskursioon oli 1987 Riiga, mille võttekohad on kergemini äratuntavad ja isegi Wikipediast leitavad (Wikipedias on vaatamisväärsustel sageli juures ka koordinaadid), kõik peale ühe: ühe pildi negatiivimärkmete järgi on see võetud kohas „Riia 54. kk”. Arvates, et ega Riia ole Moskva, et vanad numbrid koolimajadel veerand sajandit hiljemgi kõik alles, ei looda ma eriti leida, kui uurin järele, kuidas on läti keeles „keskkool”, ja guugeldan sõnu „riga 54 vidusskola”. Aga arvake, mis: see on seniajani Riia 54. Keskkool! Vahest on seal ajalooklassis ka seniajani tagaseinas seinast seinani mitmekümnes eksemplaris ja rütmis 1-2-3, 1-2-3 kolmeköitene raamat „Lenins raksti”, mida me vigurvändad muidugi arvasime tähendavat „Lenini surm”, kuni keegi tuvastas impressumist vene pealkirja „Žižn Lenina”.

Tänane põrutav teadusuudis on arheoloogia teemal: täna teatati ametlikult, et sügisel välja kaevatud keskaegsete kontide omanik on Richard III, ning seega Inglismaa ajaloos selliseid kuningaid enam ei ole, kelle matmiskoht oleks tundmatu.

No comments: