21.2.10

P, 1223. päev: kaheks tunniks naases talv

Arva, mis: keegi tolvan paneb äratuskella, mis ei tee nädalapäevadel vahet, helisema kella seitsmeks. Seega ärkab ta ka pühapäeval kell 7.00, et kella vaigistada. Ja kui siis aknast välja vaatab, näeb ta sellist pilti:

Lumine pühapäev
Siis mõistan, et kuna õues on mitu kraadi sooja, siis kogu see lumi sulab täna ka ära, mis tähendab, et talvematkale tuleb minna kohe. Väljungi juba täpselt kell 8.00 (Kõrgmetsa kiriku kell lööb just kaheksat, kui ust lukku keeran) ja saan tunniga jõeoru vastaspervelt mõne hilistalve lumise metsapildi. Lumi sulab kiiresti (langedes puude otsast latakatena ja plätsudes), sest üheksaks on vaatepilt juba palju haledam ning pärastlõunaks on lumi üldse kadunud.

Tegelen kirjatööga ja siis valin-töötlen ära tänased ning lõpetan ka eelmise pühapäeva metsapildid. Enne tänaste piltide mälukaardilt ümbersalvestamist saan peaaegu kreepsu, sest failihaldur näitab, et pildikaust 2010-02 on tühi. Samuti pildikaust 2010-01. Ja sellest eespool kõik kuni 2009-05-ni, kaasa arvatud. Kokku on kadunud umbes kaheksa tuhat pilti! Neid ei leia ka Lightroom, ütleb, et fail on either offline or missing. (Lightroomis saab mugaval viisil töödelda pildifaili ka siis, kui see ei ole arvutiga ühendatud andmekandjal, muudatused salvestatakse programmi ja hiljem andmed sünkroniseeritakse.) Mõtlen, kui vana on uusim varukoopia (mis on turvapõhjustel hoiul mujal) ja kui vanad pildid on alles mälukaartidel. Najah, nädal tagasi mälukaarti vahetades jõudsin rotatsiooni korras* kaardini nr 1, kust kustutasin ära peaaegu kõik detsembri ja aastavahetuse pildid peale nende, mille ajendil hankisin parema objektiivi. Memento mori. Seega peaks ülejäänud kaartidel jaanuari lõpu pildid alles olema, aga vahepeal on ilmselt auk. Tunnen, et kui lähema poole tunni jooksul asi ei lahene, saan kerge šoki ja tuleks ära manustada üks vein. Samas aga näitab failihaldur, et kõvakettal on sama palju vaba ruumi kui viimati, mil seal pildid veel alles olid, ega mitte sadakond gigabaiti rohkem. Nii et arvuti välja ja uuesti sisse. Failid ongi alles. Puuhh... ☺ (Ning puutumata jääb ka vein.)

* Mälukaartide süsteem on selline, et mul on kolm 8 GB kaarti, millele olen peale kirjutanud numbrid 1, 2 ja 3 ning mida kasutan järjekorras. Kaardi sissepanekul tavaliselt vormindan selle ära (mis käib kiiresti ja on failistruktuurile muidu hea). Pärast pildistamist kopin kõik võttepäeva pildid välisele kõvakettale, kus toimub valimine ja töötlemine. See tähendab, et kuni mälukaardi järgmise vormindamiseni on kõik algsed pildid (peale nende, mis kustutatud juba nn metsas, st erakordselt ebaõnnestunud võtete) kaartidel alles. Muide ajal, mil parasjagu käsil olev kaart on kaardilugeris, on fotokas igaks juhuks asemel tühi spetsiaalne iidne 512 MB kaart, mida väikese mahu tõttu (u 25 RAW-pilti) muidu kasutada ei saa, aga igaks juhuks kõlbab küll, et mõni tore ootamatu võte tegemata ei jääks. (8 GB kaardile mahub RAW-pilte umbes 400.)

* * *

Seinad on äkki hakanud läbi kostma. Võib-olla on pühapäev eriti vaikne või tulnud kuhugi lihtsalt uued naabrid, kelle elust ma saan osa nõnda, et ärkan ööselgi üles. Seejuures tuleb heli just mööda seina, sest kui akna lahti teen, ei kosta suurt midagi.

No comments: