10.2.10

K, 1212. päev: päike ja lumi

Hommikul enne päikesetõusu −5 °C. Ei jõua hommikul postkontorisse, samas on peenraha nii vähe, et sellest ei jätku lõuna ajal bussipiletiks (väikseim paberraha on 20 €, mis bussis kasutamiseks suurevõitu), seega plaanin jalutada lõuna ajal kesklinna, osta uus kuukaart).

Lõuna ajal ilus päikseline jalutuskäik linna, uus kuukaart, siis postkontorisse, kus ootab objektiiv ja Amazonist plaat. Postkontori teel panen õigeks fotoka kella – selgub, et see on veel suveajas! Eestis seega hea hooleta, sama kellaaeg, aga kõigi siinmaiste piltide võttekellaaeg tuleks õigeks sättida (muidu saab nalja, kui on võetud kahe fotokaga vaheldumisi, nagu on Lightroomis pilte 2005. a kokkutulekust, millelt sõitsin ära enne ürituse lõppu, aga ühtäkki on minu ärasõidupiltide vahel teiste võetud üritusepilte, mis päriselt on teises kaustas, aga võtteaja järgi reastades satuvad minu piltide vahele).

Õhtupoole tibutab lund.

Tööl kohtun teksti kaudu tõlkijaga, kes ei tea, et tisler on puussepp ja nukk nagu nukkvõllil käändub nukk:nuki ning kuidas on sõna „betoon” sisseütlevas käändes, ning kes kirjutab hoonefassaadide (building front) asemel mingitest „ehitusrinnetest” ja kanapuuride (breeding batteries) asemel tuumareaktoritest. Ei ole pikalt vaja mõistatada, mis ma arvan taolisest tõlkijast, kes on kasvanud ninapidi vanasse sõnaraamatusse ja tõlgib sellega sõnu – talle võiks sõnaraamat nina külge kasvadagi, las käib ilma häbiks sellega ringi!!

Õhtul kruvin uue objektiivi kaasasolevale fotokakerele ette ja teen bussi oodates paar pilti. Tulemus on paljulubav. Korteris tabab mõningane ebaõnn, sest selgub, et ma olen UV-filtri keeranud nii tugevasti kinni, et seda ei saa enam lahti (sest selgub, et muidugi-muidugi on filtri alla jäänud sodi). Isegi kummirõnga kinnitamine ümber filtri ei aita, sest filter on madala raamiga ja sakkideta. Veel saan teada, et uus objektiiv on keskmise fotokoti jaoks 1 cm liiga pikk.

Ja mitmesaja pildi kellaaja keeramine käib mõne liigutusega (valin pildid, valin menüüst Metadata > Edit capture time..., sealt ajavööndi muutmine −1 tundi, siis klõpsan Change all).

2 comments:

urk said...

tibutab lund? Kas lund tibutab?

AV said...

A miks ei võiks lumi tibutada?