17.2.10

K, 1219. päev: Tanuki-san tutvub menukiga

Päike on kadunud ja ilmaennustuse järgi keerab veel täna vihmale. Eestis nähtavasti on päikseline talvepäev. Olen kade! Eks hea ole ikka seal, kus meid ei ole (ning eriti hea seal, kus üldse olla ei saa).

Väga töine päev. Otsin haruldase tehnikatermini eesti vastet ja satun terminibaasi, mis leiab võõrkeelse termini miskipärast ainult Aristotelese ja Ch. Dickensi teostest ning piiblist. Kahtlustan, kas see on seal ikka tehnikatähenduses. Näen ka tõlget, kus on segi aetud sellised kardinaalselt erinevad asjad nagu voolujoonelisus ja pindpinevus.

Praegune bussiraamat on kõrgesti pärjatud ilukirjandusteos Puhdistus. Lugemine edeneb kiiresti. Viisakalt öeldes ma saan aru, miks soomlastele see meeldis – kirjassahan käsitellään ainoastaan tilanteita, toimintaa ei ole olleenkaan. E meenutab halbu muljeid teatrist, kus ta selle lavastust näinud. „Lavastust?!” karjatan, kuni meenub, et oli jah vist algselt näidend ja hiljem kirjutati romaaniks. Eriti halva mulje jätnud naturalistlik stseen, kuidas mees käinud vannis. Ei olevat olnud kuigi ilus vaatepilt. Püünel olnud külm ka ja näitlejal selgesti ebamugav. Pakun, et vahest soovis näitleja end lihtsalt paljana näidata.

No comments: