25.8.08

E, 777. päev: sügise on sala tulnud

Hommik on paksus pilves ja pime, kuigi sooja on tervenisti 16 °C. Öösel oli selline udu, et arvasin, et äkki sajab lund. Bussis (kui ma ükskord selleni jõuan: parandan hommikul oma kursuse ühe „suvetöölise” seni puudu olnud kodutöid) töötab küte. Tööl on kõik väga unine ja vaikne, toanaaber muudkui haigutab ja pärast lööb kõrvaklappides mängivale muusikale jalaga rütmi.

Toimetan tõlget, mis osundab rohkesti teatud kolmanda riigi õigusakte, kusjuures ega tõlkija ole siis vaevunud algupärast seadust üles otsima, vaid on juhindunud ainult lähtedokumendist, kus on osundatud sama seaduse inglise tõlget, mis tõlgitud nimetatud riigis ning nii mõnigi asi selgub alles algupärast seadust puurides (näiteks et müstiline ennetav karistus enne süüdistuse esitamist polegi mõne muistse valitseja jääkülm hingus, vaid sama asja nimetab eesti õiguskeel hoopis sõnaga tõkend). Annan oma avastustest teada ka kolleegidele, kes toimetavad endakeelset tõlget; ja kui lisan foorumisse viiendat teadet, märgin igaks juhuks, et ärgu mind siiski selle riigi spetsialistiks arvaku. Veel saan teada, et teatud dokumenti hoitakse seal riigis alles isiku sünnist 80 aasta möödumiseni või surma registreerimiseni – 80 aastat on täiesti õige arv: neil on keskmine eluiga kõvasti vähem.

Aga terve päeva nende halvasti loetavate õigusaktide silmitsemist ning võõrkeelest aru saada üritamist (sh Babelfishi abil) on mõjunud nii väsitavalt, et sõidan pärast tööd otse korterisse, poes ei käi.

Ärganud on ka muud kursuse „suvetöölised”, näiteks kes on äkki avastanud, et kui nad selle nädala jooksul hinnet ei saa, siis peavad nad hakkama maksma õppemaksu või heidetakse sootuks tänavale, aga vajalikke asju on kursusel tehtud nii napilt, et seniste saavutuste najal tuleks hindeks kasin või tuleks hea hinde saamiseks lööktööna kirjutada valmis referaat. Selgitan, et rahuldava ja semestrihinnet tublisti tõstva referaadi valmis kirjutamine paari päevaga ei ole üldse mitte võimatu. „Valik on sinu,” nagu öeldakse.

Õhtul South Park (Red Hot Catholic Love, My Future Self n'Me, The Death Camp of Tolerance).

(Bloggeri kinnitussõna on praegu kujundlik mwmwm.)

No comments: