23.5.07

K, 393. päev: vaevused

Toimetan terve päeva teksti, mis jutustab töökaitsest, mida tänapäeval nimetatakse eesti keeli inglise keele eeskujul peenelt töötervishoiuks ja tööohutuseksnõnda käiakse Pariisis / ja ka põhjanabal niisiis (F. Kotta). Selle tõlkijal pole olnud suurt aimu ei asjast ega selgest sõnastusest (nt kasuta jõu rakendamiseks oma käsi – ja ära kellegi teise käsi kasuta, eks ole). Mitu korda arvan, et võiks panna ebarahuldava hinde, aga jätan otsustamise homme hommikuks, kui on töö tähtaeg.

Ungari kolleeg G käib jagab kutseid homsele üritusele, kus DJ Puli ja DJ Bela keerutavad Euroopa idaosa muusikaga plaate. Saame teada, et DJ Puli on tema ise. Võimalik, et lõbus nimi Puli vihjab Ungari koeratõule (ja mitte soome oskussõnale puli-ukko), ehkki G soengu järgi seda iialgi ei arvaks.

Õhtupoolikul tuleb meil, et homme väisab siinmaad keegi monsieur Poutin ja Amnesty korraldab Platsdarmil meeleavalduse (mis täpselt sobib lõunapausiga), et mis ta teeb oma maal inimõigustega. Usun, et parimal juhul peeretab nende peale ja kõikvõimalike meeleavalduse peale nõndasamuti. Peace of our time.

Postis on DVD tõsielufilmiga Trinity and Beyond, mis jutustab tuumarelva arendamisest aastail 1945–1964 ja on murranguline selle suhtes, et kasutas efektselt pildi ja heli kumuleerimist – kui muidu on filmides kombeks lisada nõrgale pildile mõjus heli ja vastupidi, siis siin filmis on taustmuusika dramaatiline klassikaline muusika ja forte fortissomo'd on sätitud täpselt tuumaplahvatuste hetkele. Tuumakatsetuste filmimisest oli omaette film, Atomic Filmmakers.

Pärast veel muinasjuttfilmi Matrix'i III osa, mida ma varem näinud ei ole ja mis on I osaga võrreldes ikka suisa hale (eriefektidest hoolimata).

No comments: