9.11.06

N, 238. päev: märgid

Töörohke päev, päeval KAD-majas söömas, õhtul Kirikmäe Prismas.

Vaatan Internetist paari nädala eest peetud kooli kokkutuleku pilte. Õpetajaid on ajahammas purenud eri ägedusega, enamikke tunnen siiski ära, aga õpilastega on lugu pahasti, sest mitmekümnelt pildilt tunnen ära ainult 2 (kaks) koolikaaslast, kelle praegusaja välimust juhtun teadma. Võib-olla on minuaegseid koolikaaslasi piltidel veel, aga ma neid ära ei tunne. Teisalt tore, koolimälestused (mil koolikaaslased olid umbes kaks korda nooremad kui praegu) jäävad rikkumata.

Et tänasest rohkem midagi põnevat kirjutada ei ole, kirjutan eilsest. Nimelt loen bussilektüürina vahelduseks taas ajalooraamatut, seekord Otto Borsti olmeajalooülevaadet Alltagsleben im Mittelalter. Esimene peatükk oli mõnetine vaevlemine, teisest läks põnevaks.

Sain linnuseelu ja rüütlite peatükist teada kaks eriti olulist asja. Esiteks selle, et kraanaga tõsteti sadulasse hiliskeskaegses üliraskes turniiriturvises rüütleid, sest sellel oli liikumatuid osi (nt kiiver võis olla needitud rinnaturvise külge) ja rüütel ise sadulasse ei saanud. Varem on seda üldistatud nii, et raudrüüs rüütel ei saanud üldse ise sadulasse, mida History Channel mõni aasta tagasi kummutas, väites ja näidates, et raudrüüs sai teha kõike, mida sõjaväljal vaja, sealhulgas käsitseda mõõka ja muid relvi, joosta, hüpata, maadelda jne. Ja et hiliskeskajal muutusid turniirid vaatemänguks ning seal kasutati sellist relvastust, millega lahinguväljal polnud suurt midagi teha (nagu kirjutab kevadel hangitud raudrüüraamat). Seega võiks järeldada, et hiliskeskajal oli turniiridel sõjapidamisega tegemist umbes sama vähe kui vormelitel tänavaliiklusega.

Teine Borsti äärmiselt huvitav leid on, et rüütlid olid väga moeteadlikud inimesed ning kandsid peale moekate rõivaste ja varustuse ka moekaid soenguid. Näiteks Reinimaal olnud 12. sajandil hirmsasti moes voogavad lokid. Aga oh häda! Kohalikel rüütlitel olid valdavalt sirged juuksed. Nõnda ei jäänud muud üle kui see, et moeka rüütli varustusse kuulusid ka lokitangid, mida pidi tulel kuumutama, sest elektritangide leiutamiseni oli veel õige mitu aastasada....

No comments: