16.5.06

T, 95. päev: vahvlid ja toolid

Hommikul käin jaamas Frankfurdi rongipileti hinda uurimas. Tahaksin selle võimaluse ka ära proovida (Frankfurti lendab Eesti Õhk ka nädalavahetustel). Näen kaardilt, et rong sõidab paraja kaarega (otseteed ei ole), aga läbib palju tuntud kohti. Ostan lennukipiletid ära.

Õhtul on rabamist küllaga nagu tavaliselt teisipäeva õhtuti (või peaksin äkki lt-määrsõnade vohamise toetamiseks kirjutama hoopis teisipäevaõhtuliselt?).

Teen kolleegile M selgeks, mis on eesti keeli silikoon (ingl k silicone) ja mis on räni (ingl k silicon) – välistõlkija oli tõlkinud silicone chips "silikoonkiipideks" ja ma olin parandanud need "ränikiipideks" ning M, kes parandusi üle kontrollib, oli küsinud, kas siis kiipe enam ei tehta silikoonist. Mu õpinguajal oli mu lisaeriala õppetoolis laua peal u 80 cm pikk, u 20 cm jäme ja kuuldavasti u 120 kg raske ülipuhta räni monokristall, millest lõigatakse elektroonikatööstuses nn vahvleid, millele tekitatakse kiibid, mis hiljem vahvlist välja lõigatakse ja elektroonikaseadmetesse pannakse.

Teine kauaaegne vaidlusteema (õigemini selgitamisteema) on asi, mis on inglise keeli ices ja saksa keeli Speiseeis ning mille keegi tore inimene on ametlikus kõikehõlmavas kaubandusloetelus tõlkinud "toidujääks". Üldiselt oleme jõudnud konsensuseni, et kui see on loetelus üksi ja kondiitritoodete juures, siis see on jäätis; aga vahetevahel on see kõrvuti ka jäätise endaga, ice cream ja Eiscreme. Võimalik, et siin mõeldakse sorbetti või pulga otsas olevat külmutatud mahla. Aga kas need on jäätis, seda ei tea keegi.

Kui jutt läks juba vildaktõlgetele, siis ka nädala sõnad! Need on "katusetoolid" (sks k Dachstuhle, p.o "sarikad") ja "pritssõidukid" (sks k Pritschenwagen, p.o "madelautod" – Pritsche on madel ehk madal autokast, "prits" on sks k Spritze).

Äike terve õhtu ja öö.

Vaatan Dresdeni Frauenkirche DVD-d, mis saadeti ühe teise Dresdeni plaadi asemel. Võimas värk, ehitati rusuhunnikust üles ja veel nii, et 2/5 kividest on algupärased kivid omal vanal kohal. – Meenub perekond K reisilugu, kus nad peatusid Dresdenis pikal sõidul Rostockist Itaaliasse ja said alles palju hiljem teada, milline häving tabas seda linna 1945. a veebruaris.

No comments: