31.5.06

K, 110. päev: lihapaisutaja

Päeval kolleegidega vaidlus selle üle, mis on meat extender. Välistõlkija oli selle arvanud "lihapaisutajaks", mida see ilmselgelt ei ole. Kolleeg R vaatab oma Websterist järele ja on veendunud, et tegu on ikka füüsilise laiendamisega. Mu sisetunne ütleb, et tegu on pigem omaduste laiendamisega, ja leian palju näiteid, kus mingi sojapõhise aine kohta öeldakse meat extender or substitute. ESTERMis on piima aseaine ühe vastena milk extender, mistõttu eelistaksin vastet "liha aseaine". Lõpuks pakub kolleeg M välja vaste "liha valgurikas lisaaine".

Muid viimase aja ülesleidusi: sacred vessels ~ pühad anumad (kirikunõud), fish tanks ~ kalapaagid (akvaariumid), body-building preparations for animals ~ kulturismipreparaadid loomadele (loomade lihasmassi suurendavad ained; eks kulturism = atleetvõimlemine), metallische Werkstoffe ~ metallilised toimeained (metallmaterjalid; toimeaine on Wirkstoff), kivid kütmiseks (kerised), saunakivid (kerisekivid), animal research studies ~ loomade uuringu stuudiumid (loomauuringud; "stuudium" tähendab ju ikka (ülikooli)õpinguid) ja – last, but not leasttoy stuffed animals ~ mängutopised (pehmed mänguloomad; kes kaavikutega ikka nii väga mängib).

Korteris on õhtul postkastis õnnest pakatavate inimeste piltidega kaunistet reklaamtrükis selle kohta, kui suurepärane kütus on masuut (mis toob mulle kohe silme ette sama väite propaani kohta, eriti Hank Hilli kehastuses sarjas King of the Hill). Trükise järgi on elu veel parem (ja masuuti jätkub kauem), kui toad on jahedamad: näiteks vannitoas olevat parim temperatuur 23 °C ja magamistoas 16 °C. Brr... Mäletamisi peab Eestis olema majutusettevõtte majutusruumis vähemalt 18° ja Vene ajal pidi sauna pesuruumis olema 28°.

(Siia juurde heietatagu ka mälestuslugu ühe auväärse tohtri saunast ühel Eesti saarel. Olime seal kunagi külas. Tohter küttis sauna ja lasi kõigepealt leilitama külalised. Leiliruumis oli parimal juhul umbes 60–70° sooja. Ronisin lava kõrgeimale astmele, aga ikka oli sauna jaoks jahe. Avasin sauna soojaveenõu luugi, et sealt tõusev aur täidaks ruumi ja annaks vähemalt tunde, et ruumis on soojem. See ka palju ei aidanud. Viimses hädas loopisin nii palju leili, et vesi keriselt alla nõrgus, siis hakkas olemine õige natuke sauna meenutama. Ja siis vahepeal sõime ja siis paari tunni pärast läks lugupeetud tohter ise sauna, kus vahepeal oli ahi kindlasti ära kustunud ja soojust vahest umbes nõnda palju kui suvel palavaga kontoris. Ja kõigi külaliste imestuseks, kes just olid jõudnud meenutada Kiire saunaskäiku "Kevades", tuli tohter saunast, puhkis rõõmsasti ja kiitis, küll oli saunas ikka hea leil...)

No comments: