2.1.14

N, 2449. päev: uusaasta esimene tööpäev

Aga mul on vaba päev (pärast aasta tagasi juhtunut – kui pääsesin kenasti töölaua äärde välja – uurisin väga põhjalikult, et 2. jaanuar on siiski vaba). Poes, koogi järel linnas suures koogipoes, sest jaamapoes ei ole.

Uus ja endisest radikaalsem tooliparandamine. Mu lemmik-plekktoolil tuli seljatugi keevitusest lahti (kandva toruraami ülaosa vahele oli punktkeevitusega kinnitatud plaat, kuhu vastu toetus selg; eks peal istudes tool mõneti väändu):
  • algul liimsin (metalli-epoliim, väidetav tõmbetugevus 130 kg/cm²)
  • siis läks liim lahti: liimsin uuesti ja rohkema liimiga
  • täna läks liim uuesti lahti: taipan, et liide toimib mitte tõmbele, vaid lõikele, ja kinnitan seljatoe hoopis väikeste poltidega
* * *

Arutame, et filmi Lone Ranger peategelase matkimiseks ei ole vaja muud, kui siduda teibiga pea külge lind – meil on see varnast võtta, poolemeetrine plekist marabu (mida jõulu eel just epokitiga remontisin, tal oli tulnud nokk keevitusest lahti (pilte väga kurvast marabust ei ole)).

* * *

Padjaraamat on üha väga hea. Ainus puudus on teksti ja piltide väike ebakõla, mistõttu käin mõningate Prantsuse katedraalide kohta öeldut vaatamas sama suurest prantsuse raamatust Cathédrales et églises (nt kuidas kõrged tornikiivrid olid tavaliselt kaheksakandilised ning üleminek neljakandiliselt tornilt kaheksakandilisele kiivrile nõudis nippe, näiteks Chartres’i katedraali lõunatornis oli vat nõndamoodi: The transition from one form to the other is accomplished by the deployment of projecting gabled pinnacles at the diagonals of the octagon and even taller gables at the main sides. Ühel läbilappamisel avastan, et kui inglise raamat arutleb tugikaartest ja -piilaritest 18 lehekülge, siis prantsuse raamat ainult ½.

Paar õhtut käisin, raamat süles, Google Earthiga tegevuskohad läbi ja vaatasin, mida seal näha on. Kogu Prantsusmaast on olemas tänavavaade, aga 3D-hooneid on vähevõitu. Ennist mainitud raamatus Cathédrales et églises on sees, muide, kunagi siinmaale kuulnud külakirik, mille kohta võin mürki võtta, et selle ehitusmeister oli varem ehitanud kuskil mingit katedraali.

Mul on ka kiusatus panna kunagi kuhugi tõlkeülesandesse järgmine lõik, mis kirjeldab Lincolni katedraali kesklöövi võlve:


Tiercerons were designed to strengthen the ridge rib by providing support between the intersection with the diagonal ribs and the ends of the bay. Arrangements vary, but in the nave of Lincoln, where the vault is of ca. 1235–40, in addition to the two diagonal ribs and the longitudinal ridge rib, there is a short transverse ridge rib as well as eigth additional tiercerons, all of which extend from the four corners of the vault bay. Four of these meet the longitudinal ridge at a point midway between the center of the bay and its sides. The other four rise to the ends of the transverse ridge rib.


Nali mõistagi selles, et ega kogu raamatus Lincolni võlviplaani ei ole (selle koori ainulaadsed viltused võlvid on ühes kohas tekstis mainitud ja pisut näha kogu katedraali pikilõikel).

No comments: