22.1.14

K, 2469. päev: Teller, must ei ole must, suuline eksam

Alles pühapäeval mainitud erakordsele teadussaavutustele, et avaldatud on keravälgu spekter, tuleb täna lisa: nimelt on CERNis loodud 80 aatomit antivesinikku ja kavatsetakse uurida selle spektrit, et kas antiaine omadused on samasugused või teistsugused kui pärisaine omad.

Samuti leian värvuste entsüklopeedia Encycolorpedia ja sealt edasi (otsides põhjendust väitele, et „antratsiitmust” ei saa öelda, sest sellenimeline värvus on heledam kui Kuu pind, mis ju nõnda kenaste öösel taevas särab, kui täiskuu on) sellise loo: Kuu albeedo varieeruvus.

Keelekursusel on suuline eksam. Olen kohal samal ajal kui tavaliselt, 40 min enne etteastet. Sedasi on palju varem kohale tulnud ka enamik ülejäänud rühma. Teadja rühmakaaslane seletab, et ta teab täpselt, millest rääkida tuleb. Kõik süvenevad seega veel kord dialoogi „Turul”. Pärast uurin põhjalikult vanaaegseid linnavaateid koridoris (ikka tuvastamata, mis kohad need on). Siis kutsutakse sisse.

Meie kolmikus on õnneks üks väga kidakeelne daam, kellelt õpetaja kisub sõnu kui tangidega. Tema kõrval me ülejäänud kaks lausa särame. Saab teada ka, kes kui kaua on siinmail elanud ja kui vana keegi on, mida muidu andmekaitse tõttu me teada ei saanud. See kidakeelne daam on siinkandis elanud juba 18 aastat.

Dialoogi „Turul” muidugi ei tule, Fortuuna tõmbab hoopis vestlusteema „Puhkus”. Ühe osalise kidakeelsuse ja muude võrdlemisi piiratud puhkusefantaasia tõttu sekkub ka õpetaja ning küsib igaühelt, mis ta puhkusel teeb, kuhu läheb ja kellega kohtub, ning mulle meenub väga keerukas sõna „onu”, mida kursusel üks kord mainiti (pereliikmetest räägiti ainult ühes tunnis, perekond Simpsonite näitel, ja enda perest jutustas nii Homer kui ka Bart – kummalgi onu ei ole).

No comments: