21.8.09

R, 1071. päev: f this and f that

Jõuan inglise eufemismide sõnastiku lugemisel F-täheni. Esimene sõna ongi f, mis on sageli tegusõna.

Ubisoft on saatnud spämmi, et varsti tuleb neil välja Silent Hunter V. Eks aegade vältel ole selle sarja mängitavad pooled pidevalt vahetunud, nüüd on siis taas järgi Kriegsmarine käes (ehkki see, et treileris räägib meeskond inglise keelt, on kummastav).

Põhjustan tööl segaduse, kui originaalis seisab, et vastu võetakse ainult JPEG-faile, mille värvimudel peab olema RGB, mitte CMYK ega JPEG. It does not make any sense. Lasen kliendilt üle küsida, mida see tähendab. Selgub, et paar sõna läinud sassi, peaks olema „mitte CMYK-ga JPEG”.

Saan teada, et Saaremaalt leitud järjekordne Eesti Nokia. Eks ta üks umbluu ole, arvan: äkki on lugupeetud muinashuviline ära unustanud tektoonika ja väidab, et kiviajal ehitati asi merepõhja, nagu ka olevat paigaldatud kiviajal ohvrikive kohtads, kuhu hiljem kerkisid merest madalad väikesaared. Kuigi Karl Kello arvab ammu, et Henriku teatel uputatud Saaremaa vaarao olnud muinasaegse Saaremaa valitseja (leides koguni tema kujutise Karja kirikust jne), võib päri olla pigem Uku Masingu selgitusega, et HCL-i vaarao on viide ülestõusmispühade liturgiale, kus vaarao uputamine sümboliseeris vana usu kadumist. XXX ptk, kus vaaraod mainitakse, on kroonika lõppu lisatud hiljem (vaarao on üldse kroonika viimases lauses, mis lõpeb hõiskega „pöörduge tagasi, riialased!”), ja ei seal ega varem ole ühtki kohalikku valitsejat nimetatud ei vaaraoks, sultaniks ega maharadžaks, ning Henriku tava kohalikke olusid (eelkõige kohanimesid) kas mugandada või tõlkida järgib huvitavat süsteemi, mille jätan esialgu enda teada.

Et leht kohta ei ilmuta, ei tea ka, äkki on tegu sama loodusliku rannamoodustisega, mida vanasti arvati olevat taanlaste rajatud ja saarlaste hävitatud esimene kivilinnus (mida Kalvi Aluve paigutab hoopis Kuressaare ringmüürkastelliks, mis tähendab, et Henriku kirjeldus, et kivi ei jäänud kivi peale, on kujundlik).

Aga üldiselt: tõde tõuseb, vale vaob.

No comments: