22.8.09

L, 1072. päev: suve nukker lõpp on käes

Parandan oma kursuse kevadsemestri viimaseid kodutöid, mis on tehniliselt tülikas, sest parandamisprogammi parooli ma ei mäleta, teine kasutaja ka ei mäleta ja see, kes mäletab, ei ole meilile vastanud. Ilma paroolita aga lubab programm parandada kuni nii 800 märki pikki tekste, mida on natuke vähe (mul on tekstid nii 1000 tm kanti).

Installin läpakasse Google SketchUpi ja tegelen terve päeva ühe ammuse lemmikteemaga, Kuressaare linnuse arvutimaketiga. Praegune katse on palju edukam kui eelmine, sest vahepeal olen hankinud Kalvi Aluve „suure Kuressaare linnuse raamatu” teise eksemplari (enda oma on Eestis) ja Maa-Ametist saab Google Earthi täitsa selge aerofoto. Avastan, et Aluve raamatus olevad joonised on rohkem nagu visandid (mõõtmed eri jooniste vahel hästi ei klapi) ja siis leian saladusliku seose, et linnuse ringmüüri Kagutorn on täpselt Roomassaare tee joonel!

Viimases ei oleks midagi iseäralikku, sest sageli on vanad teed suunatud mõnele tornile (hea siht minna, hiljem tekkis rajale tee), aga ajal, mil Roomassaare tee tekkis, torni enam ei paistnud: XV saj ehitatud torn jäi XVII saj muldkindlustuste sisse ja tee tekkis alles millalgi XIX sajandil.

Film The Naked Gun, mille päris algust ma ei ole kunagi näinud (nagu ikka). Isegi kaks korda, teine kord tegijate kommentaaridega. Saan teada, et koht, kus Frank Drebin unustab pressikonverentsilt lahkudes mikrofoni sisse ja kogu saal kuuleb, kuidas ta WC-s kuseb (ning füsioloogilised toimingud teevad filmipublikule nalja ajast, kohast ja ühiskonnakorraldusest hoolimata), olla maha kirjutatud elust enesest: sama juhtunud filmi ühe stsenaristi tuttava rabiga laulatusel.

No comments: