25.3.09

K, 956. päev: ...ohne gute Propaganda kann ebensowenig bestehen...



Üles vara ning üritan läbi lugeda prantsuse keeles üles antud 14 lk grammatikat (kõik pr k kindla kõneviisi ajad ning nende segane kasutamine). Selle õpimeetodi efektiivsus on praktiliselt null. Õpetaja selgitusi tahaks! Tõlkeharjutusi tahaks!

Teen ära isegi ülesantud harjutused; õpetaja on olnud kaval, üles andnud peamiselt sellised, kus lahtrite täitmise asemel peab kirjutama jutu (mida vastuste vihikus ei ole). Olgu, möönan, et kasutan vastuste kirjutamiseks avatud vihiku meetodit, sest mis mõte on enda valede vastustega frustreerimisel? Elu on näidanud, et ise tehes on vahest viiendik õige, ja ma rahuldun sellega, et püüan aru saada põhimõttest, miks on õige nii ja mitte naa (alati see ei õnnestu). Koolis kirjutati minu pealt maha nii palju, et bilanss on igal juhul positiivne. Ka selle kursuse õpik, pealkirja järgi töökoha prantsuse keel, keerleb peamiselt selle ümber, kuidas endid töökaaslaste seltsis lõbustada. Asi, mida ma vajan, oleks aga prantsuse tehnika- või teaduskeel, kasvõi populaarteaduse keel (viimast kaht ei maksa segi ajada!) või mõni asine teema, aga karta on, et lõpmatu mullitamine eimillestki jätkub ka sel semestril.

Toimub balti peo koosolek. Pidu ikka tuleb. Paistab, et sel aastal näitavad kolm riiki eri asju ning mu algselt prantsuse keeles etendatud eesti isikunimede ülevaade leiab taaskasutust.

Prantsuse keeles on aga küll hea, et mul on kodune töö tehtud, sest näen, kuidas tegemata tööga inimesed tunnis punnitavad. Vaheajal leian, et joogiautomaadini viib otse trepp, säästab jalavaeva mitusada meetrit. Ka klassitoa uksed on kolme meetri kõrgused, vast isegi rohkem, sest õpetaja näib ulatuvat ainult poole ukseni.

Teises pooles on arutluse all turvakaamerad ja peame väitlema; seda teeb meie poolel prantsuse keeli lobisemise suutlik rumeenlane. Sihukeste väitluste korral jääb ülekaal alati sellele poolele, kus on sõnaosavamaid inimesi, ehk võidab see, kellel on parem propaganda. Umbes et nagu teeb linnavalitsus otsuse kustutada tänavatuled ära, siis natukese aja pärast aga kuulutab, et töörahva soovidele vastu tulles las põlevad edasi! Tehtud! Punkt jälle kirjas! — Ja et mitte nõnda kohutavates ja masendavates toonides lõpetada, siis paralleel kooliajast, kus pidime inglise keele tunnis väitlema teemal, kumb on parem, telekas või raadio, ja võitis samadel osavama propaganda põhjusel raadioleer.

Ära tulles (bussipeatuses 17.34) satun poolekuuesesse ummikusse (jaamas 17.55). Suuremate vaheaegadeta kogu mu iseseisva elu kantud kell läheb lõplikult katki, rihmakinnituse tihvti kannast tuleb tükk ära. Muidugi, kui leiaksin uue korpuse, võiksin vana sisu ümber istutada ja reprodutseerida kellaklaasi kriimu, mis joondub käeselja armiga.

No comments: