20.6.06

T, 122. päev: udu

Pean hommikul enne prantsuse keelt ilmtingimata korraks kontorist läbi minema, mistõttu pean minema hakkama pisut varem. Sissemagamise hirmuga ärkan esimest korda kell 4.45, ilmselt rõkkava linnulaulu peale (rõduuks on lahti). Päike ei ole veel tõusnud ja linnud, kes nüüd on päeval enamasti juba vait, laulavad nagu kopsud [ja õhukotid] võtavad.

Hommikul uhke udu, linna pool lahtub ära. Peatse paraadi puhuks on Vabaduse puiesteel iga posti otsas riigilipp.

Prantsuse keele õpetaja loeb üles, mis teemad esmaspäeval eksamile tulevad. Minevikku ei tule, aga iga poe kohta peab teadma nelja asja, mida seal müüakse. Märkan, et õpikupildil, mis kogu seda poekeserohkust kujutab, on kaks läbipääsu nii kitsad, et pildil olevad autod sealt läbi ei mahuks. Soomlane arvab, et küllap kunstnik oli suitsuputka ära unustanud ja ainus vaba koht pildil oli keset ristmikku. Veel arvab ta, et pisipoodide läbikammimiseks kulub kindlasti mitu tundi; lisan juurde, et pärast on taskus tagasisaadud münte küllap mitu kilo. Katsun meenutada, millal käisin viimati spetsiaalses leivapoes; kohta mäletan, aastat mitte. – Tunnis endas peame jälle kord jutustama, mida pildil kujutatud tegelased päeva jooksul teevad; hollandlane jutustab torulukksepast (plombier) ja leiab, et kuna tänapäeval veetorud enam pliist (plombe) ei ole, siis peaks ametinimetus olema õigupoolest näiteks PVC-ier. Veel arvab hollandlane, et kui Moulin Rouge on lõbustusasutus, oleks jahuveski moulin blanc.

Saan töödega teisipäeva õhtu kohta tavatult vara valmis, viieks. Postkontorisse Interneti püsiühendust hankima, üllatusena antakse ruuter ja kaablid kohe kaasa, lubatakse, et internetiühendus on valmis "tomorrow week", 28. juunil. Onu kirjutab karbi peale 28.06.06 ja turn on ning räägib juurde, et 28. skp pean ma kaablid ära ühendama ja ruuteri sisse lülitama ja then after work, you go home, it work.

Kott korterissse ja jalutuskäik poodi. Poolel poeteel kuulen, kuidas ühest punase tule taga seisvast uuest VW põrnikast kostab Saksa hümn – selge, jalgpall! Päeval märkasin, et Kirikmäel kohtumaja ehitusel oli ühe kraana otsas siinmaa lipp ja teise otsas, niipalju kui silm seletas, Saksamaa oma. Samas ei ole õhtul kuulda mööda tänavaid rõõmustavaid sakslasi nagu mõni päev tagasi.

Jalgpall!

Kaablikarbis on juhendid prantsuse, inglise, saksa ja portugali keeles. Inglise juhend oli naljaka keelega, mulle meeldib väga koht, et teenusepakkuja ei saa soovitada ühtki konkreetset modemimudelit, because of the waste collection available. — Ja kes veel ei tea, siis meenutatagu, et waste collection on täiesti olemas oskussõna ja tähendab prügi äravedu, muide...

No comments: