22.6.06

N, 124. päev: paraad tuleb

Põhjalik koristamine jõuab hommikul edukalt lõpule. Pesu pesemisel teeb soe vesi õnneks sõrme terveks.

Kesklinna liiklus seisab juba teist päeva, see on vist rahvuslik eripära, kellelegi ei lähe korda, et inimesed raiskavad igaüks tööle- või kojusõidul liigse tunnikese. Pisiriigi mania grandiosa. Jõuan tööle kavandatust ligi pool tundi hiljem, sest kes oskas ette arvata, et sõjaväeparaadi tarvis (umbes neli soomusautot, nagu ma aru saan) pannakse kesklinn kinni kaks päeva varem (õigemini kahel kitsal sillal, millest kogu kesklinna liiklus üle käib, on kummalgi kahest sõidurajast üks kinni) ja buss teeb kesklinnas pika ekskursiooni, st seisab ummikutes mujal ja põhjalikumalt kui tavaliselt. Kirjutan äraolemise selgituseks really strange traffic arrangements. Mõistlikkus ja tõhusus on siinmaa liikluskorralduses ilmselt tundmatud mõisted. Isakeste seinasuurused pildid on veel puudu.

Tööl põhjalik tagasiside, kus otsapidi mainin ka Inglise XIX saj alguse tippkeemikute veidraid isiklikke suhteid. Pärastlõunaks on tõlkida 4 lk tekst, kus peaaegu iga sõna tuleb järgi uurida. See on vormi poolest pressiteade, iga lõigu lõpus lause "..., says X." Suudan leida sedavõrd sünonüüme, et kordamist vaja ei ole.

Poole viiest lennujaama (ema tuleb külla), sealt bussiaknast avanevaid vaateid seletades korterisse. Õhtul jalutuskäik korteri ümbruskonnas (4 km), Kõrgmetsa mäe otsas olevate eramute heakord jätab emale tugeva mulje.

Keskööst ilutulestik. Proovin seda pildistada (fotokal on olemas ilutulestiku pildistamise eriseadistus), aga et aparaat säritab ilutulestikku 4 sekundiga ja kellegi käed ei suuda nii kaua absoluutselt paigal püsida, isegi mitte aparaati seina vastu toetades, otsin välja binokli ja vaatan parem sellega. Ilmselt kantakse telekast üle, ühel naabril on aken lahti ja sealt rõkkab muusika (5 km kaugusele nii hästi ei kostaks – või, noh, kes teab). Ülespoole vaadates näen, et poolest kerest saati on veel aknast või rõdult väljas kahe ülemise korruse elanikud.

Ema mainib, et uhke värk, tema saabumise auks on ilutulestik. "Ja liiklus oli kaks päeva kinni," lisan.

No comments: