14.6.06

K, 116. päev: leitsak

Postkontor (Saksa iidsete filmilööklaulude kogumik ning Leni Riefenstahli Olympia koos portreefilmiga Macht der Bilder).

Jube leitsak, juba hommikul kaheksast 26 kraadi. Tööl on sees tunduvalt jahedam kui õues, ka minu kambris. Proovin toa teises otsas olevat ventilaatorit: kui see töötab, on kõik tore ja jahe, aga kui seisma jääb, on uuesti hetkega palav.

Otsin üle kohaliku päevalehe koduka ja uurin, mis siis eile silla peal või all juhtus. Ei saa teada midagi peale selle, et Kõrgmetsas Kooli uulitsas pussitas naine sõbra surnuks ja et ööl vastu eilset ajas politsei kesklinnas kihutavat autovarast taga, nii et kaks politseinikku sai viga.

Tõlgin kuulutust, kus otsitakse üliinimest. Nõuded kõlavad nagu hiina keel ja neid on neli tihedat lehekülge.

Küsin tõlkeosakonna juhatajalt, mismoodi peab talitama, kui jään homme telefonimontööri pärast kuni kolm ja pool tundi hiljaks. Seletab ja lubab.

Täna töökoosolek toimub. Teemaks on pataka ühe asutuse alusdokumentide sõnastuse ühtlustamine ja lihvimine. Esile kerkib selliseid lahkarvamusi nagu kas arutelu saab lugeda (minuarust miks mitte, kui see on kirjas, aga ülejäänud nii ei arva ja jääb nii, et mainitakse arutelu kokkuvõtte lugemist), mis vahe on ohutusel ja turvalisusel (ohutus on passiivne, turvalisus aktiivne, tean öelda, sest töötasin kunagi kohas, kus neil mõistetel tehti ranget vahet) ning miks öeldakse meetmeid võtma (sest tehissõna meede 1941. a leiutanud Johannes Aavik tahtis nii, tean öelda, sest olen lugenud Henn Saari "Keeleminutite" kogumikku "Keelehääling", kus on sellest kaks lehekülge). Varasemast on teada, et ainult 2/3 meist arvab, et infoleht on koht, millel on teave peal (infolehel), mitte sees (infolehes), aga see küsimus lahendub ootamatult kähku ehk siis vähemus annab järele.

Tundub, et vaidlusi kiirendab asjaolu, et ülejäänud eesti kolleegide majatiib on nagu saun, see on kindlalt kogu maja kuumim koht, kliimaseade siin ilmselt ei tööta ja aknaid hoitakse ka lahti, et soe saaks ikka tuppa tulla, ning ventilaatorid seisavad nurgas puutumata. Kui järgi mõelda, eks siis sinnakanti olegi pandud rohkesti saunarahvaste esindajaid. Hea, et olen seekord koosolekuks ette valmistunud, sest sellise temperatuuri juures minu mõte lihtsalt enam ei tööta; veel natuke, ning ajud sulavad üles ja voolavad nina kaudu välja.

Linnast uus kuukaart; kohalikus maksimarketis.

Plaate kuulates selgub, et seal on mitu lugu sama kui Mart Sandri hiljutisel plaadil, aga kui hakkan võrdlema, siis viimatimainitu siiski alla ei jää (saksa häälduse vajakajäämisi korvab parem orkester ja stereo). Oli ikka muusika vanasti! Ja olid ikka filmid, kui tegelaste jaoks oli täiesti loomulik ühtäkki laulma puhkeda! Ja igas filmis mitu korda!

Õhtu lõpuks valitud katkendeid Olympia-st.

No comments: