8.10.09

N, 1110. päev: kolm kinu

Öösel artikkel valmibki, hommikul veel kohendusi.

Esimene kinu. Leht kuulutab, et Tartu Ülikool olevat sattunud maailma parimate kõrgkoolide sekka, ja hetk hiljem täpsustab, et siiski kõrgkoolidest 5% parima loetellu. Kui ülikoole on 12 000, nagu artikkel mainib, siis tähendab see, et ometi kord on TÜ saanud ihaldatud 600. koha, sest varem ei ole ükski Eesti kõrgkool esimese 600 seas olnud. Osundan:
Tartu Ülikooli lähinaabritest on esisajas esindatud Lundi (67. koht) ja Uppsala (75. koht) ülikoolid Rootsis ning kaugele ei jää ka Helsingi Ülikool (108. koht) Soomes.
See on täpselt sama propagandistlik retoorika, et Nõukogude Liit on kosmosesse lennutanud Maa esimese tehiskaaslase, esimese inimese ja Päikese esimese tehiskaaslase [viimase küll komavea tõttu ☺] ning „samuti on inimkond käinud Kuul ja saatnud kosmosejaamu Päikesesüsteemist välja”, nagu seisis veneaegses astronoomia õpikus XI klassile. Midagi otseselt vale ei ole, aga oluline teave – et jutt on geograafilisest naabrusest ja et Kuul käisid ameeriklased – on välja jäetud. Nimekiri avaldatakse täies pikkuses homme ja näeme siis, mitmes TÜ on. Täna on avaldatud esimesed 200 ja seal mõistagi ei ole. Hetk hiljem on Postimees teinud postimeest ja märkinud, et „esialgsetel andmetel asub Tartu Ülikool kohal vahemikus 500-600” – no kas võis siis arvata teisiti? („Esialgsed andmed” olevat BNSi uudis, räägitakse.)

Teine kinu: loogikaviga argumentum ad populum ruulib!

Saan nimelt teada, et Euroopa Komisjon argumenteerib oma terminivalikuid Google'i hääletusega!!! Miks siis juba mitte kohvipaksu pealt vaatamisega? Muidugi jääb neile õigust ülegi ning mu arvamus nendest terminoloogidest, kellele andis jumal ameti, annab ka asjatundlikkuse, langeb senisest veel paar kriipsu allapoole (see on napilt veel võimalik).

Aga ma ei lase end suuremat morjendada, sest paar tundi varem olin valmis saanud oma artikli ja ära saatnud ning seal olin ma juba öelnud, mida ma umbes sellisest suhtumisest arvan.

Kolmas kinu: kolmveerand kuuest jalutan Kirikmäelt alla orgu (sattudes tänavale, kus ma ei ole kunagi käinud), poole seitsmest on suureks kultuurikeskuseks muundatud Uuskiriku kloostri pööningul Kesk-Euroopa filmifestivali animafilmide seanss. Vaja oma silmaga üle vaadata, kuhu suunda on arenenud mustast ja valgest koerast, maanilis-depressiivsest mutist ning maksikoer Fíkist alguse saanud kunst.

Vitraažidega WC-aken!8 min enne algust on u 150 kohaga saalis 4 inimest, seansi ajal umbes 15. Korraldajad lõhuvad aknakatteid langetades ära potitaime, mis teisendub kummuli potiks, lahtiseks taimeks ja hunnikuks mullaks. Õhkkond on seega päris tugevasti lapsepõlve suvekodu alevikukinos olnu sarnane, kui just välja arvata see, et esitusele ei tule pealinnast „Karupoeg Puhhi” külalisetendust andma tuntud näitlejate purjus trupp.

Olen esimene kord kinos, kus film lõpetatakse enne päris lõppu ära („Siit tuleb ju algus uuesti!”) ja pannakse publiku tungival nõudmisel peale tagasi („Seda kohta alguses ei olnud!”).

Filmid:
  1. Miasto Plynie (PL 2008), Balbina Bruszewska, 20 min (treiler). Piksellatsioon, kaks poola räppi. Poola (st Łódź) näeb välja sama närtsinud kui Eesti aastal 1992. Kui see tõesti oli nii, siis oli Eestis Euroopa Liitu astudes rohkem Euroopat kui vanale Euroopale palju lähemas Poolas (mida kinnitas ka 2005 põiki läbi Poola sõitmisel nähtu, nt kuskil mujal linnaeramu hoovis lehmaga muru ei pügatud ega tänaval vikatiga ringi kõnnitud ning puuslikke ei olnud ka tee ääres iga paarisaja meetri takka).
  2. O ponožkách a láske / About Socks and Love (SK 2008), Michaela Čopíková, 7 min. Festivalikirjeldus ütleb: Short movie about an unusual relationship of a man and a woman. – Mina ütlen: hõõ. South Park ütleb (parafraas): They have many problems. Tegija on näinud Pärna filme.
  3. (R)Evolution (SK 2008), Juraj Kubinec, 7 min. Järgmine Slovaki tudengifilm. Jumal loob taeva ja maa ning näeb, et see hea on, ...käes maailma loomise kasutusjuhend ja kaugjuhtimispult, mida, kui loomad teda erisoovidega liiga tülitama tulevad, saab lülitada käsitsijuhtimiselt evolutsiooni peale. Huvitav animeerimisstiil, aga sisu etteaimatav.
  4. Alfonzova mucha / Alfonz's Fly (SK 2008), Peter Budinský, 7 min. Ka see on tudengifilm, aga sellel tudengil on suur tulevik. Vang Alfonz ja kärbes tema kongis ning vahepeal tema peas. Tore film, staatika osutub dünaamikaks ja tegelased arenevad (mida oh nii sageli filmides ei juhtu).
  5. Susedy / Neighbours (SK 2008), Michaela Ošťádalová, 7 min. Väga isikupärase joonistusstiiliga tudengi film. Põnev animeerimisstiil, kunagi oli mingi ERFi Tallinna Kaubamaja (siis, kui kaubamaja otsas oli veel pilgutav silm) joonisfilmina tehtud reklaam samas stiilis. Lugu ka üpris tore, tegelased elulised.
  6. Premeny / Metamorphoses (SK 2008), Lenka Pšenčíková, 8 min. Tänase viimane tudengifilm on katse animeerida õlimaali, muidu äärmiselt, äärmiselt pingutav. Loodetavasti sai see tudeng ikka filmikooli lõpetatud (vast üksnes õlimaali animeerimise pärast).
  7. Ichthys (PL 2005), Marek Skrobecki, 16 min, ümarnukufilm. Veebileht. Festivalitutvustus: Animated puppet film about waiting, hope and fulfilment. The waiter takes the order and leaves. The client waits for hit return. Will the client eat the fish or will the fish devour the client?
    Nagu kooliajal eksamijärjekorras, jäeti ka siin tugevaim kõige lõppu, et eelmistel paremini läheks. Oioi, see on väga hea film! Ümarnukufilm on „Koolilugudest” saati ikka väga palju arenenud: sama stuudio (Se-Ma-For) oli üks kolmest stuudiost, kelle aasta hiljem valminud ühisfilm „Petja ja hunt” (Peter & the Wolf (2006)) oli 2008 parima animafilmi Oscari nominent!
Liftiga tagasi üles linna, Pariisi platsile bussi peale. Ebaõnn bussidega, lõpuks tulen poolteist km jala.

No comments: