7.10.09

K, 1109. päev: hakkas põldu kündemaie

Päikseline sügispäev. Päeval väga soe (21 °C).

Bussiraadios lõõritab mingi 1980. aastate lõpu lööklaulude plaat, Phil Collinsi Sussudio ja edasi selle iiri kiilaspäise nooriku esituses Nothing Compares, millega meenub see erakordne lugu, kuidas vennal oli 1990. aastate alguses korraga a) laenatud mingi karaokekassett ja b) kohustuslik kirjandus „Kalevipoeg”. Eks juhtuski see, mis juhtuma pidi, ehk ühendasime meeldiva kasulikuga! Kahel häälel. Nothing Compares ja mingi teine lugu, mille pealkirja ma ei mäleta, said uued sõnad eesti rahva eepose lauavõitluse kohast, ning Suzanne Vega Tom's Diner sai sõnad kohast, kust Kalevipoeg tuli tagasi maailma otsast. Sandra lugu Hiroshima sai uuteks sõnadeks (teosest „Eesti luule antoloogia”, 1955, II kd, Eesti luule alates aastast 1940) vist Paul Rummo oodi taastatud Estoniale (1947). Phil Collinsi lugu Another Day in Paradise sai uued sõnad Juhan Schmuuli „Poeemist Stalinile” (1948). Pet Shop Boysi It's a Sin sai uuteks sõnadeks mingi traktorikallistamise luulenduse („Traktoristi laul”), ikka samast kogumikust*. Ettenägelikena laulsime uued laulud otse linti, see lint on alles ja isegi muundatud digikujule.

* Kui XI klassis oli vaja õppida igalt kirjandusprogrammi Eesti sõjajärgselt luuletajalt vabal valikul üks luuletus pähe, siis ma valisin need erandita kõik samast kogumikust, ja mida tobedam, seda parem. Hiljem ei ole nii paksu traktoristioodide kogumikku enam ilmunud.

Kirjutan muudkui oma artiklit, saab valmis peale kokkuvõtte. Ühe fakti teadasaamiseks mujalt kui Wikipediast sukeldun kognitiivpsühholoogiasse (sh otsides PUBMEDist), saan teada seniolematuid asju. Vastust siiski mitte, nii et tuleb kasutada Wikipedias viidatut artiklit. Viimase nädalaga olen teada saanud selle kohta, kuidas ma mõtlen, rohkem kui varem kogu elu jooksul!

ÕSis muide ei ole sõna „CD”.

Vat ei teagi, mida siis teen, kui see ükskord valmis saab (homme õhtul olen lubanud ära saata). Võib kuulata-vaadata Metallica DVD-d ja üritada snaiprimängus tehasest välja pääseda ilma suurema kõmmutamiseta.

Õhtul nahkhiired veel lendavad.

Grill (Made in Estonia)Pildiks vaadake aga mu noorepõlve aegset käepärastest materjalidest tehtud grilli (disain ja teostus TH).

1 comment:

urk said...

No grill on ikka tõsiselt viimase peal!