27.12.15

P, 3114. päev: foto

Nagu olen siin mitu korda kirjutanud, on mul Eesti-kodus vana suur objektiiv, mille teravustamine on tükk tegemist (sest autofookust kasutada ei saa ja silma järgi teravustada ka mitte, sest pildiotsikus paistab pilt nii poole postkaardi suurune, aga pärast ekraanil on palju suurem). Nüüd on selle parandamiseks saabunud abivahendeid: käsitsi teravustamise mattklaas ja kontaktidega adapter, mis ütleb fotokale, et ees on objektiiv ja vilguta autofookuse tulesid, kui pilt on terav. Vahetusmattklaase on õigupoolest kaks, sest selgus, et teravustamiskiiludega mattklaasil ei olnud komplektis kaasas vahetamise eripintsette, mispeale ostsin ka teise neist kolmest originaalmattklaasist, mis 40D-le käib (nendega on eripintsetid kaasas).

No vat. Adapterit ma siin katsetada ei saa, aga mattklaase küll. Kui kasutada 120–400 mm objektiivi koos 2× konverteriga, on tulemus fookuskauguse poolest 4/5, raskuse poolest umbes 2/3 ja pikkuse poolest umbes 3/2 õige ning ava on peaaegu täpselt õige: vanal objektiivil on f/10, selle komplektiga on suurim ava f/11. Autofookus ei tööta, autofookuse tuled mu arust ka nagu ei tööta, kuid töötab optiline stabilisaator.

Juhtumisi on õhtu, aga rõdult paistab selge kauge hele ese – Kuu. Algul proovin käsitsi teravustada algse mattklaasiga (Ef-A). Parim tulemus umbes 15 võttest on selline:


Siis vahetan mattklaasi (Ef-S), mis on nagu lapsemäng. Mõni võte, siis vahetan järgmise mattklaasi (kiiludega).

Ei no see on täitsa pael. Esiteks ei istu kiiludega mattklaas hästi – mu arusaamist mööda peab mattklaas olema kujutistasandi suhtes kohal millimeetri murdosa täpsusega, mida tagavad vedrud kummalgi pool (vedrusid hoiab avatav sahtel), aga see Hiina klaas on suurem, sahtel ei mahu hästi kinni. Kardan, et äkki lõhun midagi ära ja siis ei saa silma järgi teravustada enam üldse (autofookus õnneks mattklaasi asukohast ei olene ja sensorivaate saab kuvada ekraanile nagu kompaktkaameras, aga säri mõõdab fotokas läbi mattklaasi).

Pildiotsikus on vaatepilt umbes selline nagu kunagi Zenitil.

Eriti jamps on, et suured teravustamisprismad on pildi keskel just seal, kus pildiotsikus on säri laikmõõtmise rõngas ja kust Kuu heledust mõõdan. Need on väga pimedad, säri seega väga vale (kolme algupärase vahetatava mattklaasi jaoks saab säri korrigeerida menüüst, öeldes, mis mattklaas fotoka sees parasjagu on). Nii et kasu ei ole ja minu arust on prismad ja kiilud üldse valel pool klaasi. Võib-olla on tugevamas valguses vaade parem, aga kole imelik on mõelda, et teravustamiskiilude tõttu ei näe pildi keskel hästi seda, mille järgi üritan teravustada (nt liikuv lind).

Seega tagasi Ef-S.

Ef-Si teravustamiskäik oleks nagu lühem kui Ef-A oma, aga silmast paremini teravustab ikka AF + juhus (mitu võtet).

* * *

Fotoarhiivist leian täna eilsetele lisaks sellise kolmiku:


2001
Ükskord hiljem, umbes 2014


Ükskord veel hiljem

No comments: