19.12.15

L, 3106. päev: jõulupidu nr 4

Päeval naaberlinnas. E käib poes ja mina uue objektiiviga Tõniste kirikus, millest nüüd tean, kus pool on selle õige uks. Selle kesklöövis on nimelt 40% ulatuses (keskmine ja lääne poole järgmine võlvik) originaalsed XVI sajandi alguse võrkvõlvid.


On hämar, enamiku ajast olen ainus külastaja. Palju kunstvõtteid, ka detailvõtteid detailirikkast rokokooaltarist ja ristikandmise nikerdistest, mis mu arust on XV sajandist, aga ei Wikipedia ega naaberlinna arhitektuurijuht seda teost ei maini. Kunstimälestiste registris ka ei ole muud kui lakooniline märge „sisustus”.

f/1,8!

Õhtul kassidel külas 20 minutit. 20 tegevusrohket minutit, kus näiteks vahepeal aetakse üht kassi pildile jäämiseks taga ja käiakse teist trepikojas otsimas. On üsna hämar ja kassipildid tulevad stiilis „must kass pimedas toas”.

Pärast otsingud, kust saab uue objektiivi optiliste moonutuste korrigeerimisprofiili. See tulnud kaasa Lr-i versiooniga 5.3, aga mul on alles 4.3 (mul on tunne, et viimane, mis Vistaga veel töötab, on 4.4, praegu on järg versioonis 6). Korrektsiooni ei ole vaja palju, aga mul on ka tunne, et objektiiv tekitab suumi teatud fookuskaugusel ebaühtlaselt lopergust padimoonutust (ja Lr-i padimoonutuse paranduse nupp eeldab, et padi või tünn on ühtlane).

No comments: