12.11.13

T, 2398. päev: J–2

Viimase paari nädala hektilise töögraafiku lisaks kraamisin kappi. Vaadake, esimesel kahel siinsel aastal (2006 ja 2007) tundsin vajadust tekitada enda oskustegevusest käegakatsutavaid märke (loe: printisin vähehaaval välja oma töiseid kogutud teoseid ja mapitasin teemade kaupa). Kolmandal (2008) hakkas see ind raugema ja printisin välja ainult tähtsaimad juttud ja loud, aga enam ei mapitanud, vaid heitsin lihtsalt kapiriiulile (no 2008 veel kenasti virnastades, aga edasi oli küll ühtlane lasu). Seejärel printisin välja ainult kõige vajalikuma, mille samuti ladestasin sinnasamasse.

Vaatasin selle kõik, muide, läbi ja virnastasin äravisatavaks, alleshoitavaks ja eriti alleshoitavaks.

Töötasin lõpuks välja väga jõudsa töövoo, kuidas vabastada pabereid klambritest:
  1. Mapp lahti, mapiklambrid lahti.
  2. Umbes 2 cm paksune pakk pabereid välja.
  3. Paberid lauale näoli, klambriga nurk enda poole.
  4. Klambrikrokodilliga krauh! klambrite sabad püsti (ülemine, laiem lõug liigub enda poole, siis näeb seda paremini ja see läheb täpselt klambri alla) ja nõka-nõka (küljelt küljele) klambrisabad püsti.
  5. Kontrollin, kas ülemine paber on säilitamisväärt tagasiside. Kui on, võtan ära ja panen eraldi.
  6. Püsti klambriga paberid endast eemale.
  7. goto 3 repeat until n<1
  8. Pakk selili, klambrikrokodilliga krauh!! klamber välja. Ühe sujuva liigutusega tõuseb kogu pakk laualt, võtan sellest vasaku käega ja heidan vasakule äravisatavate paberite pappkasti (juhtumisi umbes 22 cm lai (A4 on 21 cm lai), virna siivsana hoidmiseks, külili). Klambrikrokodill jääb koos ärarebitud klambriga paremasse kätte. Avan krokodilli ja püüan klambri vasakusse kätte.
  9. goto 8 repeat until n<1
  10. goto 2 repeat until n<1
Täis 7 cm mapile kulus nõnda umbes 15 minutit.

Eelmisel nädalal viskasin ära kokku umbes 70 cm virna paberit, massiga ligikaudu 30 kg. Kast (vt ülal punkt 8) sai ükskord peaaegu ja teinekord päris täis (ning enne oli kapis lahtiselt lebotanud paberitest kogunenud äraviskamiseks u 20 cm pakk). Kui olin tuvastanud, et kuskil koridoris viibib vanapaberi turvakonteiner (need paigutusid ringi ega olnud kunagi seal, kus oodanuksin), tassisin kasti sinna kohale:

Vanapaber ja mina
Aga noh, see ei olnud kuld, vaid vanapaber.

Täna ladusin raamatud ja säilitatavast korrastatud materjalist kogutud uued, palju õhemad mapid kasti (mis seisis laua all valmis üle kuu aja) ning vastuseks kõigile, kes imestasid, ütlen, et ruumi jäi ülegi!! (Igaühele oli ette nähtud neli kasti, aga ma ei tea, kui radikaalselt inimesed kraamimise ette võtsid – kontorites on paber kerge kogunema, mida vanemad televaatajad mäletavad nain-ilevenist, kui kokkuvarisevatest kontoritornidest paiskus pärast suitsu, tahma, betoonisodi ja klaasikildude suur valge kirjapaberi poognate pilv, ja suvel 1943 olla mitmekümne kilomeetri raadiuses Hamburgist kaks nädalat sadanud põlenud paberitükke.)

Täna ma kedagi teist töömaja minu korrusel ei näinud, kempsus isegi pisut imestasin, et see siiski töötab. Täna oli järg kapi ülemisel riiulil olnud asutusesiseste dokumentide juures, millest omajagu oli aegunud, ja suur paberihunt oli kõik minu päralt. Mitmesuguste huvitavate kapileidudega* kotis kottu ära minnes näen, et maja on üldiselt pime, aga mõnes toas siiski põleb veel tuli.

* Portugali tulevase ülikiirraudtee ametlik prospekt ja võtmehoidja, valged puuvillakindad (kulumisjälgedega, aga ma ei mäleta, misjaoks ma neid kasutasin – mingi vana raamatu skannimiseks küll, aga miks nad olid mul tööl??**), hunnik plaate, sh vist peaaegu kõik Rammsteini stuudioplaadid ja kolm Miles Davisi plaati jne.

** Raamisime 2009 Balti peo fotonäituse jaoks fotosid.

Bussis vaatab mitu inimest pingeliselt mu käes olevat väikest alumiiniumkohvrit, mis ei mahtunud kotti ja kus sees on kunagine fotoarhiiv DVD-del. Pidasin seda 2009. aasta lõpuni, kuni selgus, et seoses tõsise fotohaldusprogrammiga muutuvad vanad failid (täpsemini mitte pildifailid ise, vaid nende abifailid) nii sageli, et keegi ei jõua pidevalt tekitada uusi arhiiviplaate. Edasi on arhiiv olnud varundatud kõvaketastele, korrapäraselt uuendatuna.

No comments: