19.5.12

L, 1921. päev: koledad lood

Prügimehed pidasid neljapäeval püha, eile oli vaba päev, täna hommikul tühjendavad konteinerid, aga nendele toetuva kotikuhila lükkavad lihtsalt ümber.

Hommikul on õues 15 kraadi, bussipeatuses on üks lõunamaine laps läkiläkis.

Bussiraamatus on peatükis, mille iva on, et inimeste moraal ei tule mitte pühadest raamatutest, mis võivad täis olla võikaid lugusid, õpetlik ülevaade uuringust teemal, mida teeb usuõpetus (kas kodus või koolis, ei ole vahet) laste eelarvamustega. Katses küsiti 1066 koolilapselt, mida nad arvavad taolisest kirjakohast: Siis rahvas hakkas karjuma ja puhuti sarvi. Ja sündis, kui rahvas kuulis sarvehäält ja rahvas hakkas karjuma suure sõjakisaga, et müür varises oma jala pealt ja rahvas läks üles linna, igaüks otse oma kohalt, ja nad vallutasid linna. Ja nad hävitasid mõõgateraga sootuks kõik, kes linnas olid, niihästi mehed kui naised, niihästi noored kui vanad, samuti härjad, lambad ja eeslid. (Joosua 6, salmid 20–21), kas Joosua ja Iisraeli vägi tegi õigesti. Tulemus: 66% „jah” (sest issand ju käskis kõik maha tappa jne). Kontrollrühmas (168 last) jutustati täpselt sama lugu, aga Joosua asemel oli „kindral Lin” ja Iisraeli asemel „Hiina 3000 aastat tagasi”. Tulemus: 7% „jah”. Uuringu kirjeldus ja viide on siin: link (peatükis Moral Fallout; seal on ka vastuste jubedad näited).

Bussi oodates näen möödumas Ungari numbriga autot; auto on selline, nagu kunagisel ülemusel, mispeale meenub tema kuuajaline turnee lõunamaades; vaatan igaks juhuks, kas juhil vunts on – on, ja juhi proual on peaaegu samuti.

Õhtul külalised; Št tervitab külalisi seniolematult ebaviisaka käitumisega.

No comments: