6.11.11

P, 1754. päev: võti

Kolmapäeval mööblipoodi minnes möödusime koridoris majahoidjast, kellega meil on sõbralikud suhted (hoolimata tema perekonnaliikmete kalduvusest kremeerida rõdul ohtrasse õlisse sissetehtud sardiine – kui ta elab veel täpselt minu all nagu paar aastat tagasi) ja küsisin talt oma prantsuse keele sugemetega, et tahaksin keldri võtit. Tema vastab midagi, millest aiman, et täitsa võimalik, aga võtmetegija on täna puhkusel ja ta tellib võtme kohe, kui tagasi tuleb, ja ohhoo, korruse keldri välisuksele luku panemisest on möödas ju peaaegu aasta!

Kui läksin neljapäeva hommikul tööle, astus liftist välja majahoidja koos härrasmehega, keda nimetas võtmetegijaks, ja nad sammusid korruse keldri poole. Päeval toodi võti ära.

Täna siis teeme esimese avastuskäigu keldrisse, kus on unustatud kola pisut vähem kui mäletasin. Tüüpilist nn kartulikeldri lõhna (mida tekitab mingi hallitusseen) meie boksis peaaegu ei ole.

Päeval metsa poole jalutades möödusime kaubikust, kust veeretati välja uusi Audi rattaid ja paigaldati naabri jalutu auto alla. Pärast on kogu täiega kadunud, ainult tellised ja kaks kõnniteeplaati on alles.

Saksa keele kodutöö: üles on antud koostada 25.–27. novembriks nädalavahetuse reisi plaan kahele inimesele saksakeelsesse linna. Mulle sattus Basel (või noh võtsin ise), kus juhtumisi olen käinud mitu korda (üks kord öösel kell 4 lihavõtterongkäiku vaatamas, mille järel mina muide läksin otse tööle, mitte nagu korterinaaber M, kes ei suutnud olla kaht päeva järjest ärkvel ja läks magama). Plaan peab olema realistlik (reaalne transport, majutus, ajakava, vaatamisväärsused, liikumine) ja mahtuma etteantud väga napi eelarve sisse. Meenub koolis perekonnaõpetuses olnud ülesanne, kus 200 rublaga tulnuks sisustada korter; käisime klassiga koguni mööblimajas mööbli hindu vaatamas. Mu ehituseksperdist isa kommenteeris ülesannet ühe sõnaga: „Võimatu.”

Uurin, mida on vahepeal Google uut leidnud ainsa tolleaegse Baseli-tuttava kohta, kes teadupärast sinna kanda kinnitanud. Varem oli samanimeline isik leidunud mingi õppeasutuse õppejõudude seast, aga kuigi valdkond oli nagu sama, ei võinud olla päris kindel. Google leiab nüüd ka tema eluloo, kus selgesti kirjas mitu täpsustavat asjaolu; on jah sama. Äkki peaks talle pakkuma kolme tollest ajast olevat fotot, kus ta peal.

No comments: