16.1.11

P, 1483. päev: õues ja toas

Muiste oli sõprade-tuttavate seas neli inimest, kellel olid sünnipäevad järjestikku 16., 17., 18. ja 19. jaanuaril, aga õnneks ei mäleta ma enam nende kõigi nimesidki. Täna on hoopis M. sünnipäev, mida tähistame jõeoru porises pervemetsas kolades.

Riiuli kokkupanek. Akutrellil puudub 4 mm kuuskantvõtme ots, aga hea vähemalt see, et akud saavad laaditud. Tulevast teist riiulit oskan kokku panna juba paremini. Arutame kvaliteedi järgi pikalt, mis riigis riiul on tehtud; võib-olla Rumeenias. Peaks tootjale soovitama, et kui te kokkuhoiu mõttes ei täi pikemaid tüübleid panna, siis ärge puurige nii sügavaid auke.

On jahe, aga ukse taga käigurõdul räägib üks naaber teisega üle tunni, umbes kolmveerand üheteistkümnest õhtul ligi keskööni. Algul muidugi mure, et äkki on joodiknaaber (kes ka on täitsa elus, alles ükspäev kakerdas bussipeatuses).

Teen statistikat ja leian, et valimist ainult 12% inimestest kasutab kirjakeeles täis- ja enneminevikuga lauses grammatika poolest õiget sõnajärge („põhjus on see, et asi on tehtud valesti”), kuid nendest, kelle emakeel ei ole eesti keel, kirjutab õigesti veerand (sest nad on õppinud ära reegli ja teavad, et kirjakeel on teine asi kui kõnekeel). Eesti nimega inimestest nii paljudel kui 91% on täiesti kama, mis sõnajärg on lauses („põhjus on see, et asi on valesti tehtud”). Aitäh ajalehtedele, kes ei täi palgata keeletoimetajaid!!

No comments: