27.1.11

N, 1494. päev: koosolek

Hommikul ilus päikseline ilm, linnud teevad ettevalmistusi kevadeks. Kell veerand kümme Kirikmäelt linna poole suunduv bussijuht nõuab pileti ettenäitamist.

Koosolekul töökaaslast asendamas. Koosolekuruumi kõrval kabinetis töötab kuulsa astronaudi nimekaim; vahin silti mitu sekundit, vaagides, kas kommenteerida seda või mitte (nt visates nalja, et vaadaku teised ette, kui ta üritab hakata piloteerima oma viiendat liiki kosmosesõidukit). Aga siis leian, et keegi ei saaks niikuinii aru, ja olen vait.

Üks tudeng ei ole rahul saadud hindega (olgu rõõmus, et sellegi sai, sest selle eest, mida ta eksamitöös kirjutas, saanuks panna ka tublisti madalama hinde) ja uurib, kas viis, kuidas tõlgendas segast kohta tema, siis üldse võimalik ei ole (kuigi ma selle koha tõlgendusi hindamisel õigeks ega valeks ei lugenud). Hea, et mõtlesin enne vastamist paar tundi, sest taipan esitada põhjaliku analüüsi ehk teha teisiti kui nn Viktor, kellel oli tema arvamus ja vale arvamus. Käin läbi arhiivi, kopin asjaomase rea välja kõigist läbi aastate tulnud 79 tööst ja lasen Excelil loendada, mis varianti on kui palju. Ehk siis eksami tagasisides oli minu isiklik tõlgendus asjast, aga vaatame, kuidas on sõltumatult arvanud 78 muud inimest. Nooh, tulemus on, et rahulolematu tudengiga samal meelel on olnud läbi aastate veel 2, aga seda, mida eksami tagasisides oletasin, on arvanud 35. Demokraatia võidutseb.

Sellega seoses meenub, kuidas ükspäev tuli ETV pealt valimisstuudio, kus esimesena kõneles populismipartei beetaisend, kes nähtavasti loodab palju, aga ei tea etoloogia põhitõde, et alfaisendi järel ei saa uueks alfaisendiks senine beetaisend, vaid tuleb suur segadus ja hierarhia ümberkorraldamine, mille tulemusel võib uueks alfaisendiks saada kes tahes. Et tema kohta on meediaõpetlane TH märkinud, et see poliitik õppis valetama enne kui rääkima, loendan põnevusega, mitu lauset kestab ta sissejuhatuse valevaba small talk – sellele võiks leiutada eesti vaste – , enne kui populismiregistrid valla tõmbab nagu pillimees pärast ettevaatlikku nuppude näppimist oma lõõtsmooniku. Kolm. Siis tõmbabki silmad vidukile, omandab ilme poolest sarnasuse Wendolene Ramsbottomiga ja me paneme ETV veebiülekande kinni.

No comments: