26.9.09

L, 1098. päev: laupäev

Päike paistab, aga sooja on ainult 13 kraadi. Sügise on sala tulemas. Kell 10.08 alustab naaber lööktrelliga puurimist. Kolina ja aknast paiskuva tolmu järgi arvates on ta otsustanud üles katkuda elutoa põranda kiviplaadid.

Saan läbi Apollo 11 raamatu. Suurepärane.

Saan teada, et Kennedy 1961. a lubadus saata inimene Kuu peale ja sealt tervena tagasi tuua veel enne aastakümne lõppu ei tulnud sugugi tuulest. USA maa- ja lennuväel oli kummalgi juba 1950. aastatel plaan asutada Kuu peale oma baas; kui pärast Gagarini lendu ja Sigade lahe dessandi laialilöömist Kuubas oli vaja ameerika rahva moraali turgutada, siis pakkunud kosmosehuviline asepresident Lyndon Johnson välja, et miks mitte mehitatud Kuu-lennu teostamine. Kennedy algul kõhelnud ja pidanud nõunikega nõu, et kas ikka saab asja. Aga näe ütles ja sai.

Raamat selgitab ka Apollo-programmi ja miljoni pooljuhtkiibi lugu. Mul oli kunagi magedavõitu tehnikaajalooraamatust Fruits of War jäänud mulje, nagu olnuks igas Kuu-moodulis miljon pooljuhtkiipi, mis on mõistagi uskumatu arv. No äsja loetud raamat seletab täpsemini, et miljon pooljuhtkiipi telliti kogu Apollo-projekti jaoks ning nende peal ehitati enamik rakettide ja kosmoselaevade elektroonikat (Kuu-moodul oli muide esimene suurem fly-by-wire-lennusõiduk ja Apollo kosmoselaeva juhtis digitaal-, mitte analoogarvuti – kuigi tänapäeval on umbes taoline arvuti näiteks autos ja mitte see, millest sa seda heietust loed). Elektroonikatööstusse süstitud 1 mln kiibi tellimus edendas seda haru kõvasti ja tänapäevane arvutipõhine elu ongi selle kõige tulemus.

Vaatan filmi Apollo 13 (1995), mille jublakatest ja lühenditest on nüüd selgem pilt (nt kes olid juhtimiskeskuses Retro, Fido ja Guido). Eks tõsilugu ole filmi jaoks pisut dramatiseeritud, aga ainult inimsuhete vallas, tehnikapulkade osas mitte, kui mitte arvestada üsna alguses taustal toimuvat Saturn V kokkupanekut, kus III aste lajatatakse klõmmdi! IU peale; IU ehk II ja III astme vaheline seadmerõngas sisaldas suurt hulka juhtelektroonikat, mida valgeis kitleis mehed nikerdasid II astme otsas töötades kohale hulk aega.

* * *

Otisn välimäärajast uuesti üles, mis on nende roheliste putukate nimetus, keda on õhtuti akna peal palju. Chrysoperla, maakeeli kiilassilm. Raamat ütleb, et tegutsevad augustini; praegu on aga peaaegu oktoober.

* * *

Kui tennis oli eesti omanimetusega „murutõnis”, siis mis oleks golf? „Augupall”?

No comments: