15.5.09

R, 998. reede: Mikihiir saab 81

Tänane tõlkeprobleem on pealkirjaga täitsa ühte nägu: kuidas on maakeeli pole dancing korrektse oskussõnana? („Pulgatants” ei lähe mitte.)

Tõlkijal tuleb kõike ette, eks ole!

Ettevaatlik otsing – olen ju tööl! ja tööarvutis!! – kestab mitu minutit, kuni Google leiab lingi (mida ma avada ei taha), kus pooleteistrealine kirjeldus lubab, et tulge meile, meil saab õppida mitut sorti striptiistantsu, sealhulgas posti- ja sületantsu. Voh, leitud! Sõna postitants peale on Google'i pildiotsing tulemuslikum kui esimeseks pähe tulnud sõna torutants peale.

* * *

Pärastlõunal ütleb toanaaber, et varsti hakkab vihma kallama, ja siis hakkabki. Täna on tal toalill, mille tõstab akna taha vihma kätte (või õigemini kaudsete vihmapritsmete kätte, sest akna kohal on pisut räästast).

Korruse limonaadiautomaadis enne tuli põles, et mahl otsas. Täna enam ei põle. Ostan mahla, pärast jälle tuli põleb. Nali on selles, et sinna ei panda kraami mitte ühekaupa, vaid umbes 20 purgi kaupa. Seega on korruserahvas tänase päeva jooksul ära joonud 20 purki mahla.

Allkirjastan võtmete tagastamise paberid ja peaaegu panen enda eksemplari kogemata vajaliku paberi asemel ümbrikku, mis vaja saata osakonnajuhatajale.

Teise kreepsu saan (peaaegu) siis, kui olen kirjutamas kontorist äraoleku teadet ja kuupäevi igaks juhuks puhkusetaotluste arhiivist üle kontrollides avastan, et olen taotlenud puhkust ainult 20. maini, mis Remo Savisaare kalendri järgi on kolmapäev. Kell on selleks ajaks reede õhtul kolmveerand kuus ja haldusosakonnast kedagi enam kohal ei ole, kes aitaks asja selgitada, et mis siis saab neljapäevast ja reedest, kui ma kavatsen samuti puhata. Toanaaber aga selgitab, et ei midagi, neljapäev ja reede on ju usupüha tõttu vabad.

Viimasel hetkel jõuan postkontorisse, kus panen posti vanad võtmed. Loodetavasti ei ole korteriomaniku firmal turvajuhendit, milles seisaks, et kiri, mis on ühelt poolt tunduvalt raskem kui teiselt, võib sisaldada pommi ja tuleks igaks juhuks avamata jätta. Nimelt teipisin võtmed paberi külge kinni, et nad ümbrikus ei kõliseks. Selles, et ma postkontorisse jõuan, ei kahelnud ma hetkekski, kuigi sekund enne seda, kui sisenesin, väljusid kaks töötajat tühjendama postkontori esist postkasti, mida ilmselt tehakse kell 19.00. Mu kella järgi oli aega veel kaks minutit.

Jaamapoes. Pakkimine. Asju kõvakettalt uude arvutisse.

2 comments:

urk said...

Aga 'teibatants' :)?

polaarkaru said...

Palun teata ÕSi koostajatele, et seesinane sõna tuleks kindlasti uute sõnade loendisse lisada, Sul on ju võimalik pisut kaalukamaid põhjendusi tuua kui Taavi Tavatarbijal! Tõsi, ka statistikaameti elukutsete loendi koostajad võiksid selle ettepanekuga esineda.