29.5.09

R, 1004. päev: päike säratas, päike säratas

Päike lõõskab, ja tore on, et lõõskab, sest ega ma kellade kinnivajutamise järel muidu ei ärka kui alles selle peale, kui päike näkku paistab. Hea, et aken on idakaarde ja ase kohas, et see juhtub umbkaudu kell veerand üheksa. (Kuigi esimesed ärkvelolekuminutid on loomulikult väga sinised; kes ei usu, hoidku nägu vastu päikest ja silmi mõni minut kinni, tehku seejärel lahti ja siis näeb.)

Tööl on palav ja lähen veepudelite kallale, mis on puutumata seisnud kapis eelmisest aastast. Krutin hulk aega, kuni leian, et kõlblikkusaeg lõpeb alles 2010. aastal. Pudeli põhja on osa mineraalaineid välja kristalliseerunud.

Sööklas avastan lauda maha istudes, et olen unustanud vett võtta; kraani taga on eestlaste laud, kus parasjagu arutatakse Maa magnetvälja pöördumise hirmuäratavatest tagajärgedest aastal 2012. Lähen istun neist kohe, juba enne seda, kui see jutt arvatavasti ka Nibiruni jõuab, kaugele eemale, et ma seda juttu rohkem ei kuuleks ega kogemata vett kurku tõmbaks.

Leian täna, et e-valimine juba toimub ja tuleb ajakava muuta, sest alguses olin arvanud, et seegi toimub 7. juunil ja hakkan alles järgmisel nädalal uurima, kuidas uue arvutiga saab internetti ja sellel kiipkaardilugeja tööle. Õhtu täidavadki sellekohased ponnistused. Saavutan esiteks selle, et uue läpaka wifi hakkab tööle (selleks on vaja alla laadida tarkvarauuendus, milleks ühendan läpaka ruuteriga kaabli abil, mis teguviis varem õnnestunud ei ole), siis, et ühendus ruuteriga ka õnnestub, siis, et ID-kaardi tarkvara installimine osaliselt õnnestub. Installimine takerdub kohas, kus id.ee teatab, et mul ei ole Firefoxi. Saan aru, et Firefox on Eestis väga populaarne, aga mul seda ei ole ja seda ma ka ei taha (ei saa üle ega ümber mälestusest, mihuke õudus oli Netscape 6, ja, kui ma ei eksi, siis Firefox on vist kuidagi Netscape'i järglane). Teine jama on selles, et ActiveX saab IE-sse paigaldatud küll, aga see ei lähe käima (ID-kaardi rakendus saab kaardiga ühenduse küll, nii et kaardilugeja töötab jne). Kui otsin id.ee-st abi ja järgin juhiseid, mida mu probleemiga teha, teatab IE8 punaste kirjadega, et see seadistus on ebaturvaline ja kas ma ikka olen kindel, et tahan just seda teha, mida proovin. Üritan ID-kaardiga sisse logida oma panka, aga ikka sama, ei õnnestu, tekib leht, et ühendus serveriga puudub.

Öö on tähine ja veedan rõdul lamamostoolis lesides veerandtunnikese, süvenedes Linnutee ilusse binokli võimendusel vahetult, ilma vahepealse aknaklaasita. Muidugi on ka vaatesektor rõdult ülespoole suurem kui toast, rõdu lagi jääb vähem ette.

3 comments:

urk said...

mul küll tulerebast ei tahtnud?
Aga muidu on siin igati tuline. Eile trepil 29 varjus (s.t kraadiklaas posti taga ja päike otse peale ei paista, kuigi tuult ka ei ole eriti. Maja taga natuke on). Vilsandil olla ka natuke soe olnud.

v. said...

Hmmm, see on küll kummaline. Sest tegelt tehti mo mälu järgi kõik ID-kaardi rakendused kõigepealt IE-le ja ma ise nt siiamaani võtan ID-kaardi kasutamiseks just exploreri lahti, sest Firefoxiga on lihtsalt sada jama alati seda tehes. Aga põhilehitsejaks on mul tulirebane, alguses oli võõras, aga ta on tegelt ikka palju mugavam minusuguse dumbuseri jaoks. :-)

AV said...

Teisalt on IE8 täitsa uus asi, vahest seepärast.