15.8.06

T, 162. päev: usupüha

Kõle, jahe ja nukker päev. Ei saja, aga asfalt maja ees on halvaendeliselt märg. Ilm on täpselt seda nägu, et mis tahes hetkel võivad taevaluugid avaneda. Üksteist aastat tagasi oli kogemus samasuguse ilmaga matkal (mägedes), kus jäin niimoodi äikese kätte, et kogu ihul ega varustuses ei olnud muud kuiva kohta kui seljakotis olevas fotokotis ja binokli klaasivahe kuivas pool aastat.

Ja kuigi ei saja, ei kuiva asfalt ka ära. Olen plaaninud minna uisutama, aga see mõte tuleb katki jätta, sest märg asfalt on libe. Magan kaua ja tegelen tubaste tegevustega. Vaikus tänaval tähendab, et tõesti on riigipüha. Mu arusaama järgi on usupüha ka kõigis ümberkaudsetes riikides.

Umbes kaheteist paiku tunnen siiski huvi, mida teeb rukkimaarjapäev Saksamaal, ja saan teada, et ainult Saksa Saaremaal [see, muide, tugineb Edgar V. Saksa enda pakutud nimeseletusele] ja paljudes Baieri valdades on riigipüha, aga mujal mitte. Leian T. linnakese (kus on ganz normaler Werktag) kodulehelt koguni õpetuse erakorraliste parkimisolude kohta, kui ümberkaudsete katoliku riikide elanike hordid tulevad ostlema.

Et mul on tingimata vaja käia enne laupäeva T-s ja uisuretkest niikuinii midagi välja ei tule ning ma ei soovi mujal töötavaid inimesi elektroonilisel teel segada, vaatan järele, kuidas käivad rongid-bussid. Tuleb jalutada jaama (3 km).

T-s piirdub käik ainult jaama kõrval oleva elektroonikakaubamajaga (aku, mälukaart, "Fawlty Towersi" DVD), poole tunni pärast järgmise rongiga tagasi, kusjuures piirijaamas tuleb peale sama kontroll, kes kontrollis piletit minnes vähe rohkem kui tund aega tagasi.

Aga arvake ära, mida teeb ilmataat? Ilm paistab minevat selgeks, kohati piilub päikenegi. Kaalun võimalust minna riigi keskossa laugele jõeoru teele uisutama. Äri- või laupäeval oleks see lihtne, aga pühapäeviti liigub busse väga vähe. Jaamast tuleb korterini uuesti jalutada (vastasel korral tuleks bussi oodata 50 minutit).

Tagasi korteris. Vaatan järele, mis kell lähevad sõidukid matka soovitud alguspunkti ja mis kell (ja üldse, kas) lõpp-punktist pühapäeval tagasi saab. Ega ei lähe ega saa. Söön ja vaatan parem "Fawlty Towersit", eelkõige plaadil olevaid osaliste usutlusi.

No comments: